Orbán hallgatott a súlyos megszorításokról, a fideszesek is elképedtek

2012. április 23., hétfő, 21:00 • Utolsó frissítés: 2012. április 23., hétfő, 22:35
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

Nagyon kevesen tudhattak arról a Fidesz vezérkarában és a kormányban, hogy Orbán Viktor mire készül. Pedig a most nyilvánosságra hozott konvergenciaprogram alapvető politikai kérdéseket érint például a közoktatás terén. Egy hvg.hu-nak nyilatkozó Fidesz-vezető szerint először fordult elő, hogy a kormányfő semmilyen információt nem osztott meg velük előzetesen.

Abszurd helyzet alakult ki a parlamentben hétfőn, amikor – miután a konvergenciaprogram megjelent a kormány honlapján – tudósítóink fideszes képviselőket kérdeztek az intézkedések részleteiről: a megszólított honatyák és kormánytagok ugyanis munkatársainkat kérdezgették az egyes – őket is érintő – fejezetekkel kapcsolatban. Kiderült, hogy nemcsak arról nem tudtak, mikor kerül nyilvánosságra a program, de a tartalmáról sem volt semmilyen információjuk. Ez egyébként kiderül videónkból is, ahol van olyan honatya, aki egy órával azelőtt, hogy nyilvánosságra került a program, még az ellenzék ármánykodásának tudta be a mobiltelefon-adót.

Most először fordult elő, hogy sem elnökségi megbeszélésen, sem frakcióülésen még csak előzetes tájékoztatást sem adtak sem a pártnak, sem magának a kormánynak a nagy jelentőségű intézkedéstervezetről. Pedig az uniónak benyújtandó intézkedéscsomag alapvető változásokat hozhat számos területen – mégpedig olyanokat, amik szembe mennek a kormány eddigi retorikájával.

Még nehezebb helyzetben a szegények

Egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a szegény gyerekek – akiknek szüleitől a „hozzátartozói felelősség növelését” várja el az állam, miközben a segélyeken spórolni fognak, minden bizonnyal jövőre is befagyasztva maradnak az állami juttatások és pótlékok, teljesen átszervezik a felsőoktatást (forrást vonnak ki), és számos új adót vezetnek be. Emellett várhatóan „amennyiben a körülmények nem adottak” – elhalasztják a pedagógus-életpályamodell bevezetését is.

Utóbbival kapcsolatban sem tudtak semmit nyilatkozni munkatársainknak a Nefmi képviselői, láthatóan Hoffmann Rózsa ugyanúgy a sajtótól értesült a lehetséges döntésről, mint bárki más. Mivel a sokat támadott államtitkárnak ez lenne az egyetlen pozitív jellegű intézkedése a területet érintő átszervezések és megszorítások mellett, információink szerint általános döbbenetet keltett a fejlemény a Nefmiben. „Nincs B-terv, az életpályamodellre alapoztunk mindent, ha nem vezethetjük be, teljes lesz a káosz” – mondta a Fidesz egyik oktatáspolitikusa a hvg.hu-nak.

A többi intézkedéssel kapcsolatban ugyanilyen információs vákuumba kerültek a kormánytagok, így például a közlekedést, energetikát érintő intézkedésekkel kapcsolatban sem volt semmilyen információjuk. Ugyancsak a fejüket kapkodták a fővárosi képviselők, akik előzetesen a fővárost érintő intézkedésekre lettek volna kíváncsiak.

A "fordulat" éve

Az egyik Fidesz-vezető szerint ráadásul Orbán arról sem adott semmilyen tájékoztatást, hogy milyen politikai stratégia szerint hajtják végre a programot, ugyanígy nem esett szó arról, hogy milyen társadalomkép rajzolódik ki a tervezett intézkedések mögött. „Szakpolitikai részletekbe korábbi nagy átalakítások idején sem ment bele a kormányfő elnökségi vagy frakcióüléseken, de politikai stratégiát mindig adott” – mondta forrásunk, aki a február 9-i egri frakcióülést hozta fel példaként, ahol utoljára kerültek szóba ilyen témák.

Fotó:

Az idézett vezető szerint a most bejelentett intézkedések szembe mennek azzal az Egerben meghirdetett stratégiával, hogy a ciklus második fele már a „konszolidációról”, a kialakított kereteken belüli minél jobb működésről szól majd. Egerben információink szerint arról beszélt Orbán, hogy azért nem kell aggódni a Fidesz 15 százalékos támogatottságcsökkenése miatt, mert a program „fejnehéz”, az első két évben lépték meg a húzósabb intézkedéseket, a második kettőben vissza lehet szerezni az elveszített választókat. A konvergenciaprogram alapján kirajzolódó második két év azonban enyhén szólva sem egy konszolidációs időszakot valószínűsít – mondta forrásunk.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
212 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. június 12., 00:47 Rothim

Irkálunk és reménykedünk , de mit is remélhetünk!

A bábukat mozgatók tőlünk függetlenül döntenek és mi kis elégedetlen okvetetlenkedők csak nézünk , hogy megint mi történt hirtelen !

2012. június 12., 00:27 rothim6

Az a kérdés , hogy az elmúlt 23 év alatt miért nem nagyobb mértékben fejlődött a magyar gazdaság , és különösen a mezőgazdaság !!!

Szentesít-e bármilyen politikai célkitűzést vagy kárpótlást egy ilyen hosszú eredménytelenség !

2012. június 11., 22:25 Rothim

Előző véleményemből kimaradt az ami szerintem mindennél fontosabb , hogy választások után két azaz 2 évvel KONTROLL választásokat kellene tartani !!
A rendszerváltás óta eltelt évek alatt egyetlen kormány sem volt teljes értékű a gazdaságfejlesztés területén !

2012. június 11., 22:20 Rothim

Megvonások gazdaságfejlesztés helyett , mint Angela Merkel és a többi megvonásokra építő európai kormány , akik miatt már Obama is kifejezte ellenvéleményét.
Ellenvéleménye akkor is jól esik , ha állítólag annak a Titkos Társaságnak a tagja , akiknek a megvonó gazdaságpolitika állítólag alapvető érdeke , mivel a legyöngített országoknak segítő kezet nyújtva egy világkormány létrejötte elképzelhetőbb.
A forrás az interneten keringő globalizáció ellenes források és bizony világszerte hasonló gazdaság szűkülések figyelhetők meg és ezek oka a válság , ami nem gazdaság fejlesztéssel , hanem satnyítással van " kezelve " !!

2012. június 8., 06:43 Antal Csaba

Én csak azt nem értem, hogy miért kell még két évet várni arra, hogy eltűnjenek!?

További 207 hozzászólás megtekintése »
Véleménye van? Ossza meg velünk!


Orbán hallgatott a súlyos megszorításokról, a fideszesek is elképedtek
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X