Testőrök nélkül járja az országot Schmitt Pál

2012. május 04., péntek, 14:48 • Utolsó frissítés: 2012. május 04., péntek, 16:00
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Nem kért személyi védelmet Schmitt Pál a Köztársasági Őrezredtől lemondása után, s a testület embereinek az exállamfő házának biztosításáról sem kell egyelőre gondoskodniuk – tudta meg a hvg.hu. A volt köztársasági elnök jelenleg egy autóra tart igényt sofőrrel együtt, aki a programjaira viszi őt.

Nem érzi szükségesnek Schmitt Pál, hogy személyére testőrök vigyázzanak vagy otthonát biztonságiak lepjék el. Rendőrségi értesüléseink szerint a lemondott köztársasági elnök nem kérte, pedig járna neki, hogy a rendőrség kötelékébe tartozó Köztársasági Őrezred (KŐ) emberei adjanak neki védelmét.

Ezt támaszthatja alá az is, hogy Schmitt Pált szerdán, a Parlamentben az új államfő megválasztása napján sem kísérték testőrök. A KŐ működésére rálátó rendőrségi forrásaink szerint a korábbi államfő még azt sem döntötte el, hogy az állam által felajánlott ingatlanok közül melyiket választja rezidenciájául. Ugyanis a volt köztársasági elnököket - illetve az elhalálozott államfők esetében az özvegyet - lakáshasználati jog illeti meg. Sőt, egy januári törvénymódosítás értelmében életük végéig a mindenkori köztársasági elnöki tiszteletdíjnak megfelelő mértékű pénzbeli juttatásban részesülhetnek függetlenül attól, hogy mennyi ideig voltak hivatalban, kitöltötték-e mandátumukat. Schmitt Pál április 2-án mondott le, miután kisdoktori plágiumügye miatt a Semmelweis Egyetem visszavonta tudományos címét.

Schmitt Pál munkatársunkkal beszél a parlamentben. Ennyi iratot adott már át

Fotó:

A volt államfő a személyi védelemre és otthona őrzésére vonatkozó igényét később is bejelentheti, az utóbbit esetleg megteheti akkor is, ha már kiválasztotta a lakást. A szerdán megválasztott Áder Jánosnak egyébként azt ígérte, hogy egy hónapon belül kiköltözik a fővárosi Béla király úton található államfői rezidenciáról.

A volt államfő tervei

A szolgálati autót viszont használja Schmitt, ahogy a hozzá törvény szerint járó sofőrt is foglalkoztatja: különböző programjaira az őrezred munkatársai viszik. Amíg hivatalban volt, addig személyi védelmét a Terrorelhárító Központ munkatársai látták el - ez a szervezet gondoskodik Orbán Viktor kormányfő biztonságáról is -, a hivatalukból távozó államfők esetében viszont a rendőrség az illetékes. A volt köztársasági elnöknek jelenleg is számos programja van: az MTI-nek Áder megválasztása előtt a parlamentben azt nyilatkozta, hogy pályáját az ország jó híréhez való hozzájárulással, vagy a fiatalok egészségre való nevelésével akarja folytatni. Reméli azt is, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság is számít a munkájára, ahol 80 éves koráig tag maradhat.

A hvg.hu-nak szerdán a Parlamentben jókedvűen azt nyilatkozta, jelenleg az átadás-átvétellel van elfoglalva, már több vastag dossziényi dokumentumot átadott az új köztársasági elnök stábkjának. Az Origónak pedig beszámolt arról is, hogy elindította a pert a Semmelweis Egyetemmel (SE) szemben doktori címének eltörlése miatt, illetve javában gondolkodik új disszertációja címén is. Lemondása előtt az MTV-nek adott interjújában és a parlamenti lemondó beszédében ugyanis azt mondta, újból megvédi doktori címét, ennek érdekében pedig új PhD-dolgozatot fog benyújtani.

A hvg.hu fideszes forrásoktól úgy tudja, Schmitt Pál azért viselkedik felszabadultabban, s volt készséges tudósítónkkal is az Országházban, mert az utolsó hetekben már nyűg volt neki a köztársasági elnöki poszt. Most már azonban nem kötik az államfői feladatok, s ezt kihasználva hódol egyik kedvenc időtöltésének: két évvel ezelőtt, még mielőtt megválasztották volna köztársasági elnöknek, a Blikknek azt mondta, többet szeretne motoron ülni, mint azt az ideje engedi. Egyébként Schmitt Pál korábban sem szerette a kíséretet: a lemondása előtti napon a Blikk beszámolója szerint testőrök nélkül ebédelt zöldséglevest és zöldséges tésztát a budai  Déryné étteremben, amely törzshelyének számít.

Ez jár Schmitt Pálnak élete végéig

Schmitt Pált, aki megtarthatja államfői titulusát, az idén január elsején hatályba lépett köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló sarkalatos törvény alapján a mindenkori államfői tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű juttatás, jelenleg mintegy másfél millió forint illeti meg. Amennyiben a volt államfő öregségi nyugdíjat kap, akkor a pénzbeli juttatás nettó összegét a nyugdíj havi nettó összegével csökkenteni kell.

Schmitt motorozik. Nyerget puhít

Fotó:

Emellett a volt köztársasági elnököt, ha kéri, megfelelő lakáshasználati jog illeti meg. E jogosultság a köztársasági elnök, illetve a volt köztársasági elnök halála esetén az özvegyét is megilleti. A lakást és annak fenntartását a Köztársasági Elnöki Hivatal biztosítja. Jár neki a már említett gépkocsi-használat, és a volt államfőnek kétfős titkársága lehet. A jogszabály szerint a volt államfő – a szolgáltatást nyújtó egészségügyi intézmény és a hivatal megállapodása szerint – valamennyi egészségügyi ellátást térítésmentesen veheti igénybe.

A 2010-es választásokon kétharmados többséget szerzett Fidesz-KDNP két évvel ezelőtt egyébként úgy módosította a vonatkozó törvényeket, hogy megszabta: a volt államfőnek csak akkor járnak az egyes jogosultságok, ha kitöltötte ötéves mandátumát. Ám végül ezt az előírást eltörölte a parlament, jelenleg nincs időbeli korlát.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
21 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2012. május 7., 15:22 Szalai Bela

SENKIHÁZI BITANG EMBER

2012. május 7., 09:22 Róbert Veres

Tételezzük fel megkerül Feri dolgozata és kiderül plagizált.
1. Doktori vs Tanáridiploma nem egy kategória.
2. Feri vs Pali Feri ha jól emlékszem nem vette fel a fizetését és ha kikerül a politikából saját lábán kell megállnia. Palika aki lopott, csalt, még helyesen sem tud írni élete végéig el kell tartanunk, ezt a semmirekellő az államfői intézmény megszégyenítő aljas embert, na ez a nem mindegy.

2012. május 6., 10:51 Rozsnyai Zsuzsa

Szerintem S.P. most is pont olyan gerinctelen mint volt, közt. elnökként. Ez neki a legjobb buli. Nincs felelőssége, van rogyásig pénze eltartjuk élete végéig, még Katikát is. Kell ennél jobb ?
Lehet erre ment ki a játék, azért módosították a törvényt, hogy S.P. jól járjon. Még valami, Gyurcsány szakdolgozata most éppen a bedobott csont amin rágódni kell. Nem összehasonlítható egy szakdolgozat , egy doktori disszertációval, főleg ha még meg sincs !!!!!!

2012. május 5., 20:01 Fenyves Istvàn Ernő

van meg bor a kepen,egy romhalmazt hagyott magautan!milyen kedelyes,biztosan tiszta a lelkiismerete,szolga modon mindent megtett a gazdinak!

2012. május 5., 20:01 Fenyves Istvàn Ernő

van meg bor a kepen,egy romhalmazt hagyott magautan!milyen kedelyes,biztosan tiszta a lelkiismerete,szolga modon mindent megtett a gazdinak!

2012. május 5., 14:29 Monteverdi

Helyes tisztelt ex Enök Úr, a vihar elült,van új konc,sajnos...
Lazítson,élvezze az életet.Motorozzon,az klassz...Ezzel kapcsolatban,tisztelettel ajánlom figyelmébe a Szlovákiában található Homonna és vidékét.Lankás,várromokkal ékesített,békés és szép.Szállást tudunk nyújtani.Relax...már túl van a nehezén!

2012. május 5., 10:10 tom

Tisztelt hozzászólók!
Ma már új sztori van,úgy hívják,hogy gyurcsány szakdolgozat.
Várom az észrevételeket.

2012. május 5., 08:12 kóservilág

@azannya!

Ma már nem számít, hogy ide születtél, el is mehetsz "Banánisztánból", ahogy Gyurcsány atyád is mondta! :-)

Ha nem érzed itt jól magad, bizonyára jót tenne veled, ha elmennél, csak légyszi vidd magaddal a gengszterváltó politikusokat! Utána akár vissza is jöhetsz, és meglátod, hogy sokkal jobb lesz a légkör!

2012. május 5., 08:06 nemdoktor

Spiclipalkó a simlis fidesz tákolmányának az arca.
Nagyon jó választás!
Ennél találóbbat el sem lehet képzelni.

Hogy is lehet oda eljutni, ahova palkó eljutott?
Becsületesen, biztosan nem.

Hogy mennyire egyedül?
Az egyik képen egy nagy autó. Előtte az meg biztosan az éjjeliőr.
Egyedül voltál palkó?
Egyedül.
Én egyedül, meg a gyula, meg az ottó. A tót ottó.
Ez a pali?

2012. május 4., 21:12 kalkulator

Szerintem Schmittnél biztos mindíg ott van a párbajtőr és ez biztonságot ad neki, a képet nézve a motort is megkapta mint államfői munkájának fő relikviáját. Ilyen csatárok kellenének a válogatottba mint " hagyómiki " aki nem hagy ki ziccert csak az a baj, hogy ő ezt a mocskolódásban teszi! Az nem zavarja, hogy S.P. nem töltötte ki a két évet sem, értékelhetetlen volt a munkája, megalázó a bukása - az előző rendszerben ugyanolyan elismert ember volt mint az MSZMP vezetők - és ugyanazt megkapja lelépésnek mint elődei akik munkával kitöltötték a teljes ciklust Göncz Á. kettőt is. Azt a spicli dolgot valakik elültették a köztudatba és ez a kör állandóan károgja mert ők már csak ilyenek. Voltboy

2012. május 4., 20:39 segons

Plági pali nyugodtan mehet az országban keresztül-kasul,
olyan jelentéktelen bohóc, hogy a kutya sem ugatja meg !

2012. május 4., 20:09 azannya!

Miért pont ide, Banánisztánba kellett megszületnem?!!!

2012. május 4., 19:51 Jurnyik Ferenc

Most nem érnek rá ilyesmivel foglalkozni, miért mert most vettek egy új játékszert a TEK-nek egy repülőt.
Lehet, hogy Törpénk is kap egy külön gépet?

2012. május 4., 18:01 zemberek zembere

Szerintem "Hagyómiki" néven Zorbán Duce írogat, vagy megbízta a Gyulát, hogy itt fröcsögje a baromságokat.

Pár hónap közszolgálat után, maximum lóf*asz járna a seggébe Copy Pálnak, nem teljes ellátás !

2012. május 4., 16:03 copperfield

Biztos anyagot gyűjt az újabb doktorijához, azért utazgat. És miért kéne testőr? Legfeljebb attól kell félnie, hogy körberöhögik.

2012. május 4., 15:47 Troll A Mocsári

az ilyen bugyuta hozzászólásokkal, hogy "járjon a miniszter is biciklivel, meg annyit keressen csak a vezérigazgató, mint a segédmunkás", nem is érdemes foglalkozni.

2012. május 4., 15:26 G.Atya

relax

2012. május 4., 15:23 Lakatos Anikó

hagyómiki nálad nagyobb patkány nincs is. Remélem egyszer kiirtanak.

2012. május 4., 15:20 Hagyómiki

Miért nekem kell fizetnem már 12 éve Göncz Árpád patkány fedőnevű spicli kastélyát meg luxuséletét?
Nagyobb kastélya van mint Csaucseszkunak

2012. május 4., 15:16 G.Atya

tök jó, hogy többek közt én fizetem ennek az úriembernek a megélhetését hátralévő életében.

2012. május 4., 15:05 tiborc2012

hát azt is csak a korrupciós hatalom árnyékában lehet megtenni, hogy egy ilyen ember milliós bérlteti dijakat zsebeljen be százmillás villája bérketi dijaként, miközben őt-szerencsétlent!!- az adófizetők pénzéből tartja el orbán!!!!
védőőrizetre miért lenne szükség??eddig sem bántotta senki, ezután sem fogja. hacsak orbánék a maffiával meg szorongatják, hogy megint legyen egy rakás szaruk amit áthánynak a szomszédba!!

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Testőrök nélkül járja az országot Schmitt Pál
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X