szerző:
MTI

A Klubrádió szerint a kormánypártok médiaszabályozást érintő módosításai azt a célt szolgálják, hogy a rádió - pernyertességei ellenére - még ideiglenesen sem maradhasson meg.

Szerdai közleményében a rádió azokat a kormánypárti javaslatokat kifogásolja, amelyeket az igazságügyi tárca által kezdeményezett, az Alkotmánybíróság tavaly decemberi határozatában foglaltaknak eleget tevő törvénymódosításához készültek.

Közlésük szerint ezek "az amúgy is gyér jogorvoslati lehetőségeket tovább szűkítik nemcsak a jövőre nézve, hanem visszamenőleges hatállyal". Ezzel - mint írják -, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának hatalma tovább fokozódik, a médiavilág demokratikus szabályozása megszűnik. "Helyébe az abszolút centralizált uralom, a teljes kiszolgáltatottság rendszere lép" - közölték.

Úgy vélték: a tervbe vett törvénymódosítások kiiktatják a frekvenciagazdálkodás maradék nyilvánosságát is, csorbítják a bíróságok hatáskörét, jogerős bírósági ítéletek végrehajtását teszik lehetetlenné visszamenőleges hatállyal, "a beterjesztésük módja, az össze-vissza javaslatok áradata pedig megalázza a parlamentáris demokráciát, a tartalma megsemmisíti a sajtószabadság maradékát" - szerepel a közleményükben.

Az előterjesztéseket korábban az MSZP, az LMP és a Jobbik is bírálta. Lendvai Ildikó (MSZP) közlése szerint a Fidesz újabb trükköt vetett be a Klubrádió elhallgattatására, egy javaslatával a rádiónak kedvező bírósági döntések végrehajtását kívánja megakadályozni. A javaslat az LMP-s Karácsony Gergely szerint is kizárólag a Klubrádióról szól, ráadásul házszabályszerűtlen. A jobbikos Volner János pedig úgy vélte: az előterjesztésekkel a Fidesz "ugyanúgy lerabolja a politikai közéletet, mint ahogy azt az MSZP tette, amikor kormányon volt".

Menczer Erzsébet (Fidesz), az egyik benyújtó az Országgyűlés kulturális és sajtóbizottságának szerdai ülésén azt mondta: arra törekedett, hogy beadványa ne adjon okot félremagyarázásra, és ne legyen visszamenőleges hatályú.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!