szerző:
Csikász Brigitta

Legalább egy rendőri vezető máris új állást kapott a testületen belül azok közül, akiket visszaélések gyanújával mentettek fel vezetői beosztásukból május 8-án. Mint megírtuk, az érintettek lebukását a Jenson Button Formula 1-es autóját szállító trailer koccanása okozhatta. Hogy az újrafoglalkoztatás miként történhetett, arról sem a rendőrségtől, sem a Belügyminisztériumtól nem kaptunk tájékoztatást.

Újabb érdekes fordulatot vett a Budapesti Rendőr-főkapitányság felmentett vezetőinek ügye a hvg.hu információi szerint. Rendőrségi forrásokból úgy értesültünk, hogy Ács Emese, a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály Biztosítási Osztályának vezetője azt követően, hogy felmentették beosztásából, máris új helyen, mégpedig az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK) dolgozik.

Mint korábban beszámoltunk róla, Markó Attila ezredes, budapesti rendőrfőkapitány-helyettes vezetői megbízatását Pintér Sándor, Jánosik István ezredes, BRFK-főosztályvezető megbízatását pedig Hatala József országos főkapitány vonta vissza indoklás nélkül május 8-án. Úgy tudjuk, az érintettek abba a vizsgálatba buktak bele, amit Jenson Button Formula 1-es versenyző budapesti fellépése után rendeltek el. A Button járművét a reptérre szállító teherautó ugyanis koccant, és a helyszínelés során derült ki, hogy az autó rendszáma nem is szerepel a rendőrség nyilvántartásában. Ez alapján a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság egyedi azonosító jel meghamisításának gyanúja miatt vizsgálódik.

Kamu állás addig, míg tart a vizsgálat?

A felmentéseket követően fegyelmi vizsgálat indult - a BRFK sajtóosztálya a hvg.hu-nak azt a tájékoztatást adta, hogy három személlyel szemben folyik fegyelmi vizsgálat, melyekről a vizsgálatok befejezését követően adnak tájékoztatást. Mindazonáltal úgy tudjuk, a három rendőri vezető mellett két beosztottjuk is érintett lehet az ügyekben.

A vizsgálat arra terjedhet ki – mint megírtuk –, hogy a vezetők több túlórát írtak-e be maguknak, s vettek-e fel utánuk jelentős összeget. Emellett ellenőrzik azt is, hogy a három vezető feladatköréhez tartozó különböző rendezvények biztosításával kapcsolatos szerződésekkel minden rendben volt-e, valamint megnézik, hogy a felmentettek vagy beosztottaik trükközhettek-e túlméretezett szállítmányok közlekedésének engedélyeztetésével. Ezeknek a járműveknek ugyanis a nagy teher miatt nem mindenhová lehet behajtaniuk, illetve a szállítmányok közlekedését engedélyeztetni kell a rendőrségen.

Ez a mulasztás vezethetett információink alapján ahhoz, hogy Közlekedésrendészeti Főosztályon átfogó ellenőrzést rendeltek el 2011-re és az idei évre vonatkozóan. A vizsgálat eredményeként többek között azt állapították meg – fogalmaztak finoman rendőrségi forrásaink –, hogy a szerződésekben foglaltakhoz képest a feladatok végrehajtása eltért.

Ha Button nem parádézik Budapesten, talán le sem buknak az érintettek
©

Értesüléseink alapján azonban nemcsak a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály Biztosítási Osztályának vezetője kapott új munkát "házon belül", hanem Jánosik István, felmentett közlekedésrendészeti főosztályvezető is. A rendőrség részéről hivatalosan nem nyilatkoztak szerkesztőségünknek, ugyanakkor rendőrségi forrásaink szerint az ok az lehet, hogy a rendőrség vezetői nem akarnak munkaügyi pereket, és ezért addig, amíg az eljárás folyik az érintettekkel szemben, kaptak egy „kamu” beosztást.

Fegyelmi vizsgálat és büntetőeljárás

A fegyelmi vizsgálatok mellett – mint megírtuk – büntetőeljárás is indult. Minderről a BRFK annyit közölt, hogy a budapesti rendőrfőkapitány büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztályának szóvivője, Balogh Zoltán pedig a hvg.hu-nak elmondta, május 14-én rendelték el a nyomozást szolgálati tekintély megsértésének bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Szerettük volna megtudni, hogy mindehhez mit szól a rendőrök felettese, Pintér Sándor belügyminiszter. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a miniszter jónak tartja-e, hogy miközben fegyelmi vizsgálat indult a visszaélésgyanús ügyekkel kapcsolatban, annak érintettjei közül például a volt biztosítási osztályvezető munkát kap az ORFK-n. A dolog azért is érdekes, mert a történet másik szereplőjét – tudomásunk szerint – a Rendőrségi Igazgatási Központ Teve utcai épületéből teljesen kitiltották.

A Belügyminisztérium sajtófőnöke a hvg.hu megkeresésére azt mondta, Pintér Sándor fenntartja a kedden, az országgyűlési bizottsági meghallgatása után mondottakat. Eszerint a belügy megerősítette, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a belső ellenőrzés „szabálytalanságokat vélt felfedezni” a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, ezek kivizsgálását az ügyészség végzi. Megemlítette azt is, hogy a történtek miatt hivatásosokat függesztettek fel és helyeztek rendelkezési állományba.

hvg.hu Itthon

Jenson Button miatt buktak meg a BRFK felmentett vezetői?

Jenson Button látogatását valószínűleg nem csak a Forma 1-es pilóta május 1-jei száguldozását végignézők nem fogják elfelejteni, hanem a Budapesti Rendőr-főkapitányság felmentett vezetői sem. Úgy tudjuk ugyanis, hogy a visszaélések napvilágra kerüléséhez az autóversenyző autójának koccanása vezethetett; a rendőri intézkedés során olyan hibákat találtak, amelyek miatt a testület vezetője ellenőrzést rendelt el. A felmentettek ügyével kapcsolatban büntetőeljárás indult a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztályán.

hvg.hu Itthon

Magukat pénzelték a felmentett rendőri vezetők?

A rendezvények biztosításánál foghatott vastagon a ceruzájuk, valamint túlméretes járművek engedélyeztetésével trükközhettek azok a budapesti rendőri vezetők, akiket kedden mentettek fel. Az ORFK az üggyel kapcsolatban a hvg.hu-val csak annyit közölt, fegyelmi vizsgálatot rendeltek el.

MTI Itthon

Leváltottak két budapesti rendőri vezetőt

A belügyminiszter kedden indoklás nélkül visszavonta a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettesének vezetői megbízatását, az országos főkapitány pedig a közlekedésrendészeti főosztály vezetőjéét - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.