szerző:
Csikász Brigitta

Legalább egy rendőri vezető máris új állást kapott a testületen belül azok közül, akiket visszaélések gyanújával mentettek fel vezetői beosztásukból május 8-án. Mint megírtuk, az érintettek lebukását a Jenson Button Formula 1-es autóját szállító trailer koccanása okozhatta. Hogy az újrafoglalkoztatás miként történhetett, arról sem a rendőrségtől, sem a Belügyminisztériumtól nem kaptunk tájékoztatást.

Újabb érdekes fordulatot vett a Budapesti Rendőr-főkapitányság felmentett vezetőinek ügye a hvg.hu információi szerint. Rendőrségi forrásokból úgy értesültünk, hogy Ács Emese, a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály Biztosítási Osztályának vezetője azt követően, hogy felmentették beosztásából, máris új helyen, mégpedig az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK) dolgozik.

Mint korábban beszámoltunk róla, Markó Attila ezredes, budapesti rendőrfőkapitány-helyettes vezetői megbízatását Pintér Sándor, Jánosik István ezredes, BRFK-főosztályvezető megbízatását pedig Hatala József országos főkapitány vonta vissza indoklás nélkül május 8-án. Úgy tudjuk, az érintettek abba a vizsgálatba buktak bele, amit Jenson Button Formula 1-es versenyző budapesti fellépése után rendeltek el. A Button járművét a reptérre szállító teherautó ugyanis koccant, és a helyszínelés során derült ki, hogy az autó rendszáma nem is szerepel a rendőrség nyilvántartásában. Ez alapján a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság egyedi azonosító jel meghamisításának gyanúja miatt vizsgálódik.

Kamu állás addig, míg tart a vizsgálat?

A felmentéseket követően fegyelmi vizsgálat indult - a BRFK sajtóosztálya a hvg.hu-nak azt a tájékoztatást adta, hogy három személlyel szemben folyik fegyelmi vizsgálat, melyekről a vizsgálatok befejezését követően adnak tájékoztatást. Mindazonáltal úgy tudjuk, a három rendőri vezető mellett két beosztottjuk is érintett lehet az ügyekben.

A vizsgálat arra terjedhet ki – mint megírtuk –, hogy a vezetők több túlórát írtak-e be maguknak, s vettek-e fel utánuk jelentős összeget. Emellett ellenőrzik azt is, hogy a három vezető feladatköréhez tartozó különböző rendezvények biztosításával kapcsolatos szerződésekkel minden rendben volt-e, valamint megnézik, hogy a felmentettek vagy beosztottaik trükközhettek-e túlméretezett szállítmányok közlekedésének engedélyeztetésével. Ezeknek a járműveknek ugyanis a nagy teher miatt nem mindenhová lehet behajtaniuk, illetve a szállítmányok közlekedését engedélyeztetni kell a rendőrségen.

Ez a mulasztás vezethetett információink alapján ahhoz, hogy Közlekedésrendészeti Főosztályon átfogó ellenőrzést rendeltek el 2011-re és az idei évre vonatkozóan. A vizsgálat eredményeként többek között azt állapították meg – fogalmaztak finoman rendőrségi forrásaink –, hogy a szerződésekben foglaltakhoz képest a feladatok végrehajtása eltért.

Ha Button nem parádézik Budapesten, talán le sem buknak az érintettek
©

Értesüléseink alapján azonban nemcsak a BRFK Közlekedésrendészeti Főosztály Biztosítási Osztályának vezetője kapott új munkát "házon belül", hanem Jánosik István, felmentett közlekedésrendészeti főosztályvezető is. A rendőrség részéről hivatalosan nem nyilatkoztak szerkesztőségünknek, ugyanakkor rendőrségi forrásaink szerint az ok az lehet, hogy a rendőrség vezetői nem akarnak munkaügyi pereket, és ezért addig, amíg az eljárás folyik az érintettekkel szemben, kaptak egy „kamu” beosztást.

Fegyelmi vizsgálat és büntetőeljárás

A fegyelmi vizsgálatok mellett – mint megírtuk – büntetőeljárás is indult. Minderről a BRFK annyit közölt, hogy a budapesti rendőrfőkapitány büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen. A Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztályának szóvivője, Balogh Zoltán pedig a hvg.hu-nak elmondta, május 14-én rendelték el a nyomozást szolgálati tekintély megsértésének bűntette és más bűncselekmények gyanúja miatt.

Szerettük volna megtudni, hogy mindehhez mit szól a rendőrök felettese, Pintér Sándor belügyminiszter. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a miniszter jónak tartja-e, hogy miközben fegyelmi vizsgálat indult a visszaélésgyanús ügyekkel kapcsolatban, annak érintettjei közül például a volt biztosítási osztályvezető munkát kap az ORFK-n. A dolog azért is érdekes, mert a történet másik szereplőjét – tudomásunk szerint – a Rendőrségi Igazgatási Központ Teve utcai épületéből teljesen kitiltották.

A Belügyminisztérium sajtófőnöke a hvg.hu megkeresésére azt mondta, Pintér Sándor fenntartja a kedden, az országgyűlési bizottsági meghallgatása után mondottakat. Eszerint a belügy megerősítette, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a belső ellenőrzés „szabálytalanságokat vélt felfedezni” a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, ezek kivizsgálását az ügyészség végzi. Megemlítette azt is, hogy a történtek miatt hivatásosokat függesztettek fel és helyeztek rendelkezési állományba.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Itthon

Jenson Button miatt buktak meg a BRFK felmentett vezetői?

Jenson Button látogatását valószínűleg nem csak a Forma 1-es pilóta május 1-jei száguldozását végignézők nem fogják elfelejteni, hanem a Budapesti Rendőr-főkapitányság felmentett vezetői sem. Úgy tudjuk ugyanis, hogy a visszaélések napvilágra kerüléséhez az autóversenyző autójának koccanása vezethetett; a rendőri intézkedés során olyan hibákat találtak, amelyek miatt a testület vezetője ellenőrzést rendelt el. A felmentettek ügyével kapcsolatban büntetőeljárás indult a Központi Nyomozó Főügyészség Budapesti Regionális Osztályán.

hvg.hu Itthon

Magukat pénzelték a felmentett rendőri vezetők?

A rendezvények biztosításánál foghatott vastagon a ceruzájuk, valamint túlméretes járművek engedélyeztetésével trükközhettek azok a budapesti rendőri vezetők, akiket kedden mentettek fel. Az ORFK az üggyel kapcsolatban a hvg.hu-val csak annyit közölt, fegyelmi vizsgálatot rendeltek el.

MTI Itthon

Leváltottak két budapesti rendőri vezetőt

A belügyminiszter kedden indoklás nélkül visszavonta a budapesti rendőrfőkapitány rendészeti helyettesének vezetői megbízatását, az országos főkapitány pedig a közlekedésrendészeti főosztály vezetőjéét - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője.