szerző:
MTI

Az MSZP választmányi elnöke szerint csak pártja tud majd demokratikus kormányzati alternatívát nyújtani a Fidesszel szemben a 2014-es választásokon.

Botka László a testület szombati, az ellenzéki párt stratégiáját tárgyaló budapesti ülése után ezt azzal indokolta a sajtónak, hogy a közvélemény-kutatási adatok alapján a szocialisták támogatottsága elérte a Fideszét.

Sokan azonban közömbösek a politikával szemben, az MSZP ezért fontosnak tartja, hogy reményt adjon mindenkinek, aki azt hiszi, "az idők végezetéig a Fidesz-kormány alatt kell élnie" - hangsúlyozta.

A választmányi elnök elmondta, hogy az MSZP minden már létező vagy alakuló demokratikus ellenzéki párt, mozgalom, civil és szakmai szervezet megbízható szövetségese akar lenni. Ezért nem egy már kész programhoz keres partnereket, hanem programjának kidolgozásába szeretne bevonni mindenkit, aki új, demokratikus kormányt szeretne 2014-től.

Az MTI értesülése szerint a választmányi ülésen - Lamperth Mónika felvetésére - az is szóba került, hogy a demokratikus ellenzéki pártoknak előválasztáson kellene megméretniük magukat, illetve jelöltjeiket. Botka László ezt az MTI kérdésére megerősítette, legitim felvetésnek nevezte, de úgy foglalt állást, hogy erről érdemben a választási eljárási törvény várhatóan őszi elfogadása után érdemes tárgyalnia a választmánynak.

Az MTI megkérdezte Lamperth Mónikát is, aki elmondta, hogy az általa vezetett közjogi kabinetben Tóth Zoltán választási szakértő ötlete alapján vetődött fel az előválasztás szükségessége, és azt szeretné, ha az MSZP vezető testületei megvitatnák ezt a javaslatot, majd a többi demokratikus ellenzéki párttal is tárgyalásokat kezdenének róla.

Botka László sajtótájékoztatóján a választmányi ülésen arról is beszélt, hogy káosz van a közoktatási intézményrendszerben: nem készültek el az iskolák 2013. január 1-jei államosításához nélkülözhetetlen kormányrendeletek, így azt sem tudni, hogy az állam miből finanszírozza majd az oktatási intézmények fenntartását.

A politikus, Szeged polgármestere kifejtette: a közoktatásra évente fordított hatszázmilliárd forint több mint felét jelenleg az önkormányzatok adják, ám hogy ezt miből pótolná a kormány, nem ismert.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!