szerző:
hvg.hu

Nettó több százezer forintos havi fizetést kaphat Brüsszelből a Jobbik pártigazgatójának húga, aki jelenleg is a pártból kilépett Szegedi Csanád EP-képviselő akkreditált asszisztenseinek egyike az Európai Unió fővárosában – tudta meg a hvg.hu.

A Jobbik pártigazgatójának, Szabó Gábornak a testvére az a Szabó Andrea, aki akkreditált asszisztensként szerepel Szegedi Csanád EP-képviselői honlapján – tudta meg a hvg.hu, információnkat pedig a pártigazgató is megerősítette. Szabó Gábor szerint a pártból kilépett Szegedi Csanád joga dönteni arról, mi lesz asszisztenseinek sorsa azok után, hogy a Jobbik felszólította, adja vissza EP-képviselői mandátumát. Megkeresésünkre Szegedi Csanád nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Órákkal azután, hogy megkerestük az ügyben Szabó Gábort, a párt sajtófőnöke, Pál Gábor jelezte lapunknak: Szabó Andrea már felmondott Szegedi Csanádnak.

Később Szabó Gábor adott ki egy közleményt, melyben jelezte: húga "múlt héten jelezte Szegedi Csanád irányába, hogy mivel a Jobbik és a képviselő között szakítás történt, így édestestvéremként nem tartja elfogadhatónak a személyi titkárként vállalt állását nála, ezért kezdeményezi annak megszüntetését, így elindítva a felmondási folyamatot". Hozzátette: testvére 2012 márciusában kapott felkérést Szegedi Csanádtól, hogy segítse a képviselői munkáját.

Szabó Andrea havi több százezer forintos fizetést kaphatott. Az EP-képviselők mellett dolgozó akkreditált asszisztenseket ugyanis több kategória szerint fizetik, de még a legkevesebbet keresők is nettó 1600-1800 eurót, azaz több mint 400 ezer forintot vihetnek haza havonta.

A szabályok szerint egy európai parlamenti képviselő alatt kétféle asszisztens dolgozhat: akkreditált és helyi. Előbbiek Brüsszelben vagy Strasbourgban, utóbbiak pedig a tagállamból segítik az EP-képviselő munkáját. Ahogy azt már korábban megírtuk, Szegedi Csanád helyi asszisztenseként dolgozott, s így Brüsszelből kapott fizetést a januárban uniós zászlót égető Novák Előd és hozzá hasonlóan több olyan személy is, akinek a nevét régebben hírbe hozták a Kurucinfó nevű szélsőséges portállal.

Szegedi Csanád a pártigazgató testvérét is alkalmazza Brüsszelben.
©

Szegedi Csanád július 30-án lépett ki a Jobbikból, azt megelőzően pedig lemondott a Jobbikban betöltött funkcióiról – a szerencsi alapszervezet vezetéséről, a Jobbik Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöki pozíciójáról, az ezzel járó országos választmányi küldöttségről –, és közölte, hogy a jövőben kizárólag EP-képviselőként kívánja folytatni a munkáját.

Szegedi akkor azt mondta: pártagságáról azért mond le, hogy a "személyét ért támadásokon keresztül ne ártson a Jobbiknak". Eltökélt abban, hogy bebizonyítsa igazát és tisztázza magát a Jobbik tagsága előtt, még ha ez "heteket, hónapokat, vagy éveket is fog igénybe venni" – tette hozzá.

Az ügy előzménye volt, hogy Novák Előd, a Jobbik országos alelnöke Facebook-bejegyzésében lemondásra szólította fel Szegedi Csanádot, amiért korábbi állításával ellentétben feltehetően már régebben is tudott zsidó származásáról. Szegedi Csanád még június végén – miután több jobboldali hírportál is erre tett utalásokat – elismerte: anyai ágon zsidó felmenői is vannak. A barikad.hu-nak adott interjújában akkor úgy fogalmazott, egészen 2011 decemberéig nem tudott zsidó felmenőiről.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!