szerző:
hvg.hu

Beismerte, hogy "kartellezett" Budai Gyula egy Csongrád megyei gazdakörök előtt tartott algyői fórumon, ahol az államtitkár azt is közölte, nem érdekli, ha botrány lesz az EU-ban az új földtörvényből.

Budai Gyula egy Algyőn tartott fórumon kifejtette, az eddig önálló jogi személyként működött megyei agrárkamarákat a szocialista klientúra részeinek tartja, ezért is meg kellett szüntetni szerinte a megyei kamarák önállóságát, mert a szocialistákhoz közel álló vezetőségeik a szaktanácsadásra járó milliárdos nagyságrendű állami és uniós támogatást kiszervezték külső magáncégekbe, amelyek a pénz egy részét visszacsorgatták hozzájuk, a gazdák pedig nem fértek hozzá ezekhez a szolgáltatásokhoz – tudósított a Népszabadság.

Budai Gyula azt mondta a gazdáknak: eddig egyetlen kormány sem mert hozzányúlni a multinacionális áruházláncokhoz, az államtitkár szerint azonban a dinnyeakció sikeres volt: soha az utóbbi években ilyen magas árat nem kaptak a magyar termelők a dinnyéért, mint idén. Kilátásba helyezte, hogy letörik azokat a szervezett csoportokat, amelyek Románián keresztül Macedóniából hoznak be dinnyét, és őstermelőként, magyar termékként árultatják az utak mentén, illetve a nagybani piacokon. Budai beismerte, hogy "kartelleztek", de a magyar dinnyetermelők érdekében. "A Gazdasági Versenyhivatal is azt mondta, hogy én kartellezek. Igen? És akkor mit tudnak velem csinálni? Vagy a minisztériummal? Vagy a kormánnyal?" – tette fel a kérdést az államtitkár.

Budai Gyula szerint a Magosz sikere az is, hogy elfogadtatták a magyar termékekről szóló rendeletet is. Az Európai Unió háborgott emiatt, de „egy lépést nem hátrálunk. Ha az uniónak nem tetszik, forduljon Strasbourghoz, vagy ahová akar!”.

Az új földtörvénnyel kapcsolatban az államtitkár kijelentette, csak természetes személyek szerezhetnek földet, belföldi, külföldi jogi személy, szervezet tulajdonjogot nem szerezhet, csak használati jogot vagy bérletet. „Ebből olyan botrány lesz az EU-ban, amilyen még nem volt. De nem érdekel bennünket!" – jelentette ki az államtitkár a gazdák előtt.

Az új földtörvény szerint az államnak elővételi joga lesz a földekre, őt pedig a helyben lakó magánszemélyek követik. Minden adásvételi ügyletet külön jóvá kell hagyatni a hatósággal. Az új földtörvényben újra létrehozzák a helyi birtokhasznosítási bizottságokat – ez a helyi földtulajdonosokból álló testület megvétózhatja a földeladási, illetve haszonbérbe adási kezdeményezéseket, ha nem ért velük egyet.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!