Totális zavart okoz az időjárásadó terve

2013. március 06., szerda, 18:10 • Utolsó frissítés: 2013. március 06., szerda, 18:22
Szerző:


Címkék: ; ; ; ; ;

Többszörösen is elbaltázott a meteorológiai szolgáltatásról szóló törvénytervezet: nem azzal fizettetnék meg a kötelező díjat, aki az adatokat szolgáltatja a légitársaságoknak, illetve egy nem létező illeték után vetnék ki a kikötők üzemeltetőire. A jelenlegi változat szerint pedig úgy tűnik, tilos lesz az OMSZ közleménye előtt megírni, ha elkezd esni a hó.

Az érintettek szerint alapvetően elhibázott a meteorológiai szolgáltatásokról szóló törvénytervezet, amelyet a Vidékfejlesztési Minisztérium tett közzé a kormányzati honlapon. A javaslat – mint azt elsőként a hvg.hu megírta – az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) monopóliumává tenné az időjárás-előrejelzést, a szervezet működését pedig azokkal fizettetné meg, akik a jogszabály alkotói szerint haszonélvezői az előrejelzéseknek. A repterek és kikötők üzemeltetőinek, illetve a médiaszolgáltatóknak a tervezet szerint kötelező – és adók módjára behajtható – meteorológiai szolgáltatási díjat kellene fizetniük.

Kimaradtak ugyanakkor a mezőgazdasági termelők, a strandok, sípályák és a szabadtéri színpadok, pedig nekik is fontos lehet, milyen idő lesz (mezőgazdasági szervezetek számára egyébként az OMSZ-nak kötelessége és kizárólagos joga lenne adatokat szolgáltatni, ezek szerint ingyen). A tervezet első verziójában ugyanakkor számos bizonytalanság található: sok esetben nem egyértelmű, pontosan kinek és mi alapján kellene a díjat megfizetnie.

Nem az fizet, akinek kellene

Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója a hvg.hu érdeklődésére azt mondta: a tervezet alapvetően elhibázott, hiszen a repülőtérre szabná ki a meteorológiai szolgáltatási díjat, pedig az időjárási információkat nem ők szolgáltatják a légitársaságoknak, hanem a légi irányítást végző Hungarocontrol Zrt. Az ő embereik ülnek a toronyban és ők adják meg a repülőtér körzetében lévő gépeknek a meteorológiai adatokat, amelyeket több forrásból, részben az OMSZ-től, részben viszont más szolgáltatóktól szereznek be.

Fotó:

A Budapest Airport esetében a meteorológiai szolgáltatási díj – amit az utasok által fizetett reptéri illeték egy százalékában határoznának meg – évente „néhány százmillió forintot” jelentene. Ez komoly érvágás lenne a repülőtérnek, amelyre tavaly már kiszabtak több mint kétmilliárd forint telekadót, illetve amely a Malév csődje miatt is veszteséget kénytelen elkönyvelni. Hardy Mihály szerint a meteorológiai díjat végső soron az utasok fizetnék meg, amivel még kevésbé lesz versenyképes a budapesti légikikötő.

Nem létező illeték

Más esetben sem egyértelmű, hogy kinek kell meteorológiai szolgáltatási díjat fizetnie. A kormányzati oldalon közzétett javaslat szerint a közforgalmú kikötőknek, ami a hajózási törvény szerint azt jelenti, hogy a meghirdetett feltételekkel bárki igénybe veheti a kikötőt (vagyis a zártkörű jachtkluboktól nem szednének pénzt). Rutai Andrea, a Tihanyi Vitorlásiskola Kft. ügyvezetője szerint például az ő kikötőjük ugyan elvileg nyitott, de a működési engedélyükben nem közforgalmi, hanem kishajós kikötő szerepel, így nem egyértelmű, vonatkozna-e rájuk a törvény.

A kikötők esetében még az is nehezen értelmezhető, hogy pontosan mi után kellene befizetni a díjat. A törvénytervezetben a „kikötői illeték” egy százalékában határozzák meg, de a hvg.hu által megkérdezett kikötő-üzemeltetők sem értik, ez mit takarhat. A balatoni kikötők ugyanis nem kikötői illetéket szednek a hajósoktól, hanem díjat kérnek az általuk nyújtott szolgáltatásokért, mint például a kikötő használata, az áramszolgáltatás, a vontatás, a hajók vízre bocsátása és kiemelése vagy a téli tárolás.

Kapócs Ferenc, a Balatoni Hajózási Zrt. kereskedelmi igazgatója a hvg.hu-nak azt mondta: a balatoni önkormányzatok tulajdonában lévő cég már így is nehéz helyzetben van a tízszeresére nőtt hatósági eljárási díjak miatt, így biztosan nem tudna évente többmilliós meteorológiai szolgáltatási díjat fizetni. A cég ugyan folyamatosan kap adatokat az OMSZ-től, de fizet is érte. Amikor pedig veszélybe került a balatoni obszervatórium működése, anyagilag is segítették a fennmaradását, hiszen szükségük van a szolgáltatásaira.

Az OMSZ mint médiaguru

A legszélesebb, díjfizetésre kötelezett kör a médiaszolgáltatóké lenne. A közszolgálati és a nagyobb, országos kereskedelmi tévéknek és rádióknak, illetve az internetes portáloknak az éves reklámbevételük fél százalékát kellene befizetniük az OMSZ-nak. A tervezet úgy van megfogalmazva, hogy kitételei nem opcionálisak, vagyis annak is fizetnie kellene, aki soha nem közöl időjárás-előrejelzést. Ráadásul a médiacégeknek minden évben be kellene nyújtaniuk egy összesítést a bevételeikről, vagyis az OMSZ rendelkezne a legpontosabb adatokról a médiapiaci szereplők anyagi helyzetéről.

A tervezet egyik furcsasága, hogy „kizárólagos állami meteorológiai tevékenység” lenne nem csak az adatok gyűjtése és az előrejelzések készítése, hanem „az állampolgárok tájékoztatása a levegőkörnyezet múlt, jelen és várható jövőbeli állapotáról élet- és vagyonvédelmi kockázatokat jelentő időjárási helyzetekben”. Ezt szó szerint értelmezve tilos lehet például az OMSZ tájékoztatása nélkül, az ablakon kitekintve megállapítani és az újságban megírni, hogy esik a hó, hiszen ez a „levegőkörnyezet” jelenbéli állapotáról szóló tájékoztatás egy balesetveszélyes szituációban.

Ezzel kapcsolatban a Vidékfejlesztési Minisztérium az Origónak azt írta: "a tényszerű tájékoztatás nyújtását a már bekövetkezett, vagy épp folyamatban lévő időjárási események vonatkozásában a tervezet nem kívánja megtiltani, a szabályozás célja kifejezetten a meteorológiai veszélyjelzés, figyelmeztetés és riasztás kiadásának szabályozása". A tárca szerint ugyanis néhány magán meteorológiai szolgáltató indokolatlan riasztások kiadásával tünteti fel magát szakmailag felkészültebbnek vagy gyorsabbnak.

Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén
Különös tendencia az 1%-os felajánlások terén

Civil szervezetek sokaságának működése kerül veszélybe, mert az adózók fele nem rendelkezik az 1%-ról. Ennek a furcsa „közömbösségnek” az okát kutatjuk.

Hirdetés
11 HOZZÁSZÓLÁS, MELYEK KÖZÜL A LEGFRISSEBBEK:
2013. március 7., 08:05 Vadnai Éva

Hogy kinek kell fizetni és kinek nem, meg mennyit, azt mindenképpen tisztázni kell. De nekem az alapelvvel van bajom: megint adó, amit majd én állam beszedek és majd én állam elosztom. Hát nem! Az OMSZ egy szolgáltató szervezet, hát adja el a szolgáltatását! Kérjen érte pénzt attól, akit érdekel és akkor majd számon is lesz kérhető. A tartalma, mennyisége, idejekorúsága, stb. Így ugyanis van egy szervezet, ami úgy működik, mint bármelyik állami szervezet. megkapják a pénzt, követelőznek és nincs semmi következménye, ha nem dolgoznak, avagy rosszul. (Hallottam egyszer az OMSZ egy vezetőjét nyilatkozni, mikor számon merték tőle kérni, hogy miért nem jelezték előre az aug.20-i vihart, hát megdöbbentő volt az a sértődött arrogancia!)

2013. március 7., 07:45 reftno

2013. március 7., 06:23 paul2

Nem emigráltam. Elkergettek, kirekesztettek, lehetetlenné tették az életemet. Nagy különbség....

2013. március 7., 07:21 Kutya Pici

Vagy eső lesz, vagy hó vagy roszdő vagy jó.

2013. március 7., 06:23 paul2

reftno
Írod:"Jó nem oda tartozni..."
Mégis ide kommentelsz, ha messziről is. Viszont erről az jut eszembe, nem akarsz emigráns magyar időjárás-portált működtetni? Ahogy a kurucinfóval nem tudnak mit kezdeni, ezzel sem tudnának.

2013. március 7., 06:14 Szekeres Janos

Hogy nem sül le a pofájukról a bőr.Ahogy Murphy mondaná:"Működésképtelen elképzelése mindenkinek van".

2013. március 7., 04:46 klingon

Valaki mondjon már egy olyan társadalmi szegmenst amelyikbe még nem törölte bele a nagy szaros gumicsizmáját a nemzeti-téren és időn átívelő-centrális erőtér generátora.
Jó, egyet én is tudok: a Nemzeti Bálnavadász Szövetség. A másik érdekelne...

2013. március 6., 23:16 dr Z

Ebben az a legszörnyűbb, hogy már csak az asztalt lehet csapkodni, hogy mekkora baromságot találtak ki már megint!
Az OMSZ a legszrbb adatszolgáltató. Soha nem nézem meg a tippjeiket, mindig más szolgáltatók jelentéseit követem mert azok sokkal megbízhatóbbak. Erre most kötelezővé akarják tenni hogy mindenki az OMSZ-től kapja az adatokat, amiért ráadásul kemény összegeket fizettetnek majd ki, és büntetik azokat a szolgáltatókat, akik értik is a dolgukat.
Gratulálok!

2013. március 6., 23:03 reftno

Ezen már csak röhögni lehet. Egyrészt azért, mert megteszik, másrészt azért, mert engedik megtenni.

A nép azt kapta, amit megérdemelt. Jó nem oda tartozni....

2013. március 6., 21:41 trespass

Kedves nézőink/hallgatóink, amennyiben az időjárásra kiváncsiak fáradjanak az ablakukhoz, tekintsenek ki és olvassák le a hőmérőjüket. Ha az előrejelzésre, frontokra is kiváncsiak, kérdezzék a barométerüket, a köszvényüket vagy a békájukat!

2013. március 6., 19:03 Donki Ho Te

És akkor most adócsalásért be lesznek perelve a beszélgető emberek, akik azt mondják szép időnk van?
Illegális időjárásjelentés címszó alatt?
Vagy ez már majd államellenes szervezkedésnek, államtitok terjesztésnek számít majd, és a TEK fog közbenjárni?
Sőt már az égre se nézhetek majd fel, hanem az OMSZ-t kell felhívnom, hogy milyen odakint az idő?
Be lesz tiltva vagy különadóval sújtva minden zene, film?
Singing in the Rain, Purple Rain, Sunshine Day, Over The Rainbow stb?

2013. március 6., 18:47 zemberek zembere

"A jelenlegi változat szerint pedig úgy tűnik, tilos lesz az OMSZ közleménye előtt megírni, ha elkezd esni a hó."- írják.
Nincs ezen mit csodálkozni, a hó is csak akkor eshet, meg a nap is csak akkor süthet, ha azt Zorbán diktátor előtte elrendelte.
Akárcsak a Kádár korszakban, amikor minden május 1-re jó időt kellett előre jelezni, hogy a felvonulók szép számban menjenek el.

De ez most még annál is több. Zorbán m ondja meg a napnak, mikor süssön.

OKÁDÉKOK!

Véleménye van? Ossza meg velünk!


Totális zavart okoz az időjárásadó terve
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
Hirdetés
HIRDETÉS
HVG ONLINE CSOPORT HÍREI
híreink RSS csatornái »
Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X