szerző:
hvg.hu/MTI

Bársony Bálint és Gergely Éva Barackfa című szerzeménye lesz a nemzeti összetartozás napjának zeneszáma, azaz az Összetartozás dala. A szerdán bemutatott dalhoz a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a június 4-ei nemzeti emléknapon közös éneklést is szervez.

A 2010 óta megünnepelt nemzeti összetartozás napja egy fájdalmas történelmi pillanatra, a trianoni döntésre emlékezik, mégis pozitív üzenetet kíván hordozni – idézte fel a dal klipjének bemutatóján a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Balatoni Mónika elmondta, hogy június 4-én 18 órakor minden magyart az Összetartozás dalának közös éneklésére buzdítanak. A dal szövege és kottája, valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közreműködésével felvett videoklipje szerdától letölthető a  honlapról.

Az Összetartozás dalában közreműködik az MR Gyermekkórusa, szólót énekel Csizmadia Anna népdalénekesnő. A dalban feltűnik több, tehetségkutató versenyből ismertté vált művész is. Antal Timi, Bencsik Tamara, Baricz Gergő és Kállay-Saunders András énekeseken túl Gergely Éva énekesnő, és a dal szerzője, Bársony Bálint is látható és hallható az Összetartozás dalának klipjében.

"Álmodtam egy barackfáról, ami alatt mindenki táncol / Veled álltam egy hatalmas körben, a puha fűben, egy harmatos réten" – kezdődik a dal. "Kezeink összeérnek, talpaink egymásra lépnek / Szemünkben a boldogság fénye ég" – folytatódik a szerzemény.

"Állj be te is a körbe! Táncolj, ahogy hajt a véred, érezd, hogy a föld szíve dobban veled, mert mind egyek vagyunk!" – éneklik a résztvevők a felvételen. "Érik már a barack, áldott föld gyümölcse" – szól a dal.

A KIM államtitkára szerint a klipet a nemzeti összetartozás napján sugározzák majd a közszolgálati médiumok csatornái, majd 18 órakor a Parlament kupolacsarnokában a Szentegyházi Gyermekkórus és a művészek, Szabadkán pedig a zuglói Szent István Király Zenekar kórusának előadásában csendül fel a zeneszám.

A tárca célja, hogy a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarok egy pillanatra ugyanazt az élményt éljék át, ezért a tárca mindenkit arra kér, hogy ekkor közösen énekeljék az Összetartozás dalát, készítsenek róla felvételt, és töltsék fel azt a nemzeti összetartozás napjának honlapjára.

A barack dala

Állami megrendelésre készült, túlérett gyermekdal erősíti a nemzet összetartozás langymeleg érzését. Az Összetartozás Dala pár tehetségkutató-viselt előadó, egy népdalénekesnő és az MR gyermekkórus tolmácsolásában szeretne alternatív himnusszá válni.

Az enyhénszólva eklektikus, gyermekslágert, egyházi dallamokat és népi recitálást is magába foglaló gyöngyszemet papírforma szerint a Back II Black együttes oszlopos tagja, Bársony Bálint jegyzi. A dalban és a hozzá készült klipben az esélytelenek nyugalmával bukkan fel Kállay-Saunders András, Antal Timi, Bencsik Barbara és Baricz Gergő. Tehát kis túlzással mindazok a kitartó aranytorkúak, akik szeretnek harcba szállni egy-egy tehetségkutatós trófeáért, a közízlés rovására.

Az Összetartozás Dala természetesen nem csak énekesek mélymerítése miatt egyedülálló. A gyermekkórus ministránsfiúkat megszégyenítő hangkészlete például még az utca emberére is kokárdát varázsol, ez nem kérdés. Persze a lalázós refréneken túl Gergely Éva népdalénekesnő csontig hatoló felvezetésével megindul a kötelező betyárhajíltgatás is, igaz, most zászlólengetés nélkül. Arról nem is beszélve, hogy a momentum, mikor a tíz év körüli gyermekek éneke meglepetésszerűen zsoltár-vezetésbe csap át, egyenest vatikáni könnyekért kiált.

Az egyetlen ködös folt a barack-centrikus szöveg kérdése. A barackfa az áldott, nemzeti föld ajándéka, lehet körülötte kézenfogva táncolni és ugye ott a gyümölcséből készült pálinka is. Egy ilyen erős hármas végülis bőven elég támaszték a nemzeti összetartozás magvas gondolatának. Az alkohol miatt meginogni legalábbis biztos nem fog.

A négy és félperces dal talán kissé hosszú, kissé szétszórt és létezésének miértje is erősen megkérdőjelezhető, de a dob pontos, az akusztikus gitár csilingel, a felvétel minősége miatt pedig szintén nem érheti szó a ház elejét. Profi munka. A szakma szíve pedig örül, hogy van aki még becsülettel megfizeti az elkötelezett hangszertulajdonosokat. (hvg.hu)

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!