szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hírügynökség a Berettyóújfaluban működő Igazgyöngy felzárkóztató iskoláról készített riportot, ahol a hátrányos helyzetű családok gyerekeinek kitörésében próbálnak segíteni a pedagógusok.

A művészet segít a roma gyerekeknek” címmel közölt riportot a Reuters a Berettyóújfalui iskoláról. Mint írják, a település oktatási intézményében olyan különleges felzárkóztató program működik, amely segít elfelejteni a szegény sorból érkező roma és nem-roma diákoknak, hogy milyen reménytelen körülmények között élnek, „de amikor vége az iskolának, és hazamennek, kénytelenek a valós életükkel szembesülni, ami a legtöbbjüknél például azt jelenti, hogy már folyóvíz sincs a házban, ahol felnőnek”.

„Egy kevés szerencsés” azonban talán kitörhet ezekből a körülményekből az iskola segítségével. Ötvös István 15 éves tanuló például nemrég Portugáliában nyert rangos nemzetközi művészeti vetélkedőt, szeptembertől pedig egy a katolikus egyház által fenntartott gimnáziumban tanulhat tovább, amelyik az egyik legjobb az országban. „A művészettel talán jobb életet teremthetek magamnak” – mondta.

Az Igazgyöngy Alapítvány mélyszegénységben élő gyerekeknek segít (Képünk illusztráció)
©

A Reuters megszólaltatta lapunk állandó bloggerét, az iskolát működtető Igazgyöngy Alapítvány vezetőjét, aki elmondta, hogy mintegy 670 gyerekkel tudnak foglalkozni a környező, tucatnyi településről. Van olyan falu – például Told – ahol a 354 helyi lakosból csak 12-nek van munkája, és 30-an dolgoznak a közmunkaprogram keretében. „A legnagyobb baj, hogy ezeken az eldugott helyeken már generációk óta halmozódik a szegénység. Természetesen nem akarunk 670 művészt nevelni ezekből a gyerekekből, de a művészeti képzés nemcsak az önbecsülésüket növeli, hanem olyan képességekkel is felruházza őket, melyek hozzásegíthetnek egy jobb élethez” – modta a Reutersnak Ritók Nóra.

Az alapítvány ösztöndíjjal is segít: Szabó Helena például 10 ezer forintot kap havonta – ez nagy segítség egy olyan családnak, ahol gyakran az alapvető élelmiszerekre is alig van pénz. Mint ő elmondta, szeretne virágkötő lenni, és egy virágüzletben dolgozni.

Ritók Nóra szerint hiába sikeres a program, a mélyszegénységben élők nagy száma miatt sokkal nagyobb erőfeszítésekre lenne szükség. Az Igazgyöngy így is megpróbál minél többeknek segíteni: a gyerekek által készített tárgyakat a Budapesti Néprajzi Múzeum boltjában értékesítik, és a bevételből a programokat finanszírozzák.