szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hírügynökség a Berettyóújfaluban működő Igazgyöngy felzárkóztató iskoláról készített riportot, ahol a hátrányos helyzetű családok gyerekeinek kitörésében próbálnak segíteni a pedagógusok.

A művészet segít a roma gyerekeknek” címmel közölt riportot a Reuters a Berettyóújfalui iskoláról. Mint írják, a település oktatási intézményében olyan különleges felzárkóztató program működik, amely segít elfelejteni a szegény sorból érkező roma és nem-roma diákoknak, hogy milyen reménytelen körülmények között élnek, „de amikor vége az iskolának, és hazamennek, kénytelenek a valós életükkel szembesülni, ami a legtöbbjüknél például azt jelenti, hogy már folyóvíz sincs a házban, ahol felnőnek”.

„Egy kevés szerencsés” azonban talán kitörhet ezekből a körülményekből az iskola segítségével. Ötvös István 15 éves tanuló például nemrég Portugáliában nyert rangos nemzetközi művészeti vetélkedőt, szeptembertől pedig egy a katolikus egyház által fenntartott gimnáziumban tanulhat tovább, amelyik az egyik legjobb az országban. „A művészettel talán jobb életet teremthetek magamnak” – mondta.

Az Igazgyöngy Alapítvány mélyszegénységben élő gyerekeknek segít (Képünk illusztráció)
©

A Reuters megszólaltatta lapunk állandó bloggerét, az iskolát működtető Igazgyöngy Alapítvány vezetőjét, aki elmondta, hogy mintegy 670 gyerekkel tudnak foglalkozni a környező, tucatnyi településről. Van olyan falu – például Told – ahol a 354 helyi lakosból csak 12-nek van munkája, és 30-an dolgoznak a közmunkaprogram keretében. „A legnagyobb baj, hogy ezeken az eldugott helyeken már generációk óta halmozódik a szegénység. Természetesen nem akarunk 670 művészt nevelni ezekből a gyerekekből, de a művészeti képzés nemcsak az önbecsülésüket növeli, hanem olyan képességekkel is felruházza őket, melyek hozzásegíthetnek egy jobb élethez” – modta a Reutersnak Ritók Nóra.

Az alapítvány ösztöndíjjal is segít: Szabó Helena például 10 ezer forintot kap havonta – ez nagy segítség egy olyan családnak, ahol gyakran az alapvető élelmiszerekre is alig van pénz. Mint ő elmondta, szeretne virágkötő lenni, és egy virágüzletben dolgozni.

Ritók Nóra szerint hiába sikeres a program, a mélyszegénységben élők nagy száma miatt sokkal nagyobb erőfeszítésekre lenne szükség. Az Igazgyöngy így is megpróbál minél többeknek segíteni: a gyerekek által készített tárgyakat a Budapesti Néprajzi Múzeum boltjában értékesítik, és a bevételből a programokat finanszírozzák.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!