szerző:
MTI

Egy tanú hasznosnak és szükségesnek ítélte a BKV-nak az AAM Zrt. által - amelynek munkatársa volt akkor - készített elemző és a metróberuházást átvilágító anyagait a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen a Kecskeméti Törvényszéken folyó per csütörtöki tárgyalásán.

Az AAM három szerződést kötött 2007-ben, a vád időszakában a BKV-val. Ezekben a metróberuházás átvilágítását, a Metro4 projekt koordinációs feladatainak támogatását, valamint a közlekedési vállalat kiemelt projektjeinek szakértői támogatását vállalták. A tanú, aki a vádbeli időszakban az AAM Zrt. vezető tanácsadója volt, határozottan cáfolta a vádirat azon állításait, hogy a cég szükségtelen szolgáltatásokat végzett a BKV Zrt. részére.

Homonnai János ügyész kérdéseire a volt vezető tanácsadó órákon keresztül válaszolt, és részletesen beszámolt a cég által a közlekedési vállalat részére elvégzett munkákról.

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró bemutatta azokat a teljesítésigazolásokat, amelyeken egy-egy embernél havi háromszáz óránál több munkavégzés szerepel, de az ezzel kapcsolatos kérdésre a tanú nem tudott válaszolni. Kérdésre válaszolva elmondta: Hagyó Miklóst a BKV és az AAM közötti első szerződés megkötéskor még nem ismerte.

A vádirat szerint 2007 elején Hagyó Miklós elsőrendű vádlottnak a külön költségvetéssel rendelkező metróberuházással kapcsolatban a fővárosi közgyűlés költségvetési bizottságának beszámolót kellett készítenie. Hagyó Miklós utasította Antal Attila harmadrendű vádlottat, a BKV vezérigazgatóját, hogy ezt az elemző munkát az AAM Zrt.-vel végeztesse el. Antal Attila ezért 2007. január 24-én ötvenmillió forintos keretösszeggel megbízási szerződést kötött a céggel. A vádirat szerint Antal Attila 2007. december hó 22-én két további szerződést kötött a céggel, mindkettőt öt év időtartamra.

Az egyiket a BKV Zrt. kiemelt projektjei megvalósításának, előkészítésének, lebonyolításának és minőségbiztosításának szakértői támogatása tárgyában, a másikat a 4-es metró beruházásával összefüggő szakértői feladat támogatására. A két szerződés esetében a keretösszeg öt évre 2,5 milliárd forint lett volna.

A vádirat szerint a BKV számára szükségtelen szolgáltatásokra kötött szerződések alapján az AAM-nek - a szerződés Balogh Zsolt negyedrendű vádlott, megbízott vezérigazgató által 2008. április 22-én történt felmondásig - 133,5 millió forintot fizettek ki. Hagyó Miklós a tanúkihallgatásra úgy reagált, hogy az AAM Zrt.-vel a 2007 januárjában megkötött szerződés előtt semmilyen kapcsolata nem volt, a vezetőit nem ismerte.

A főügyészség szerint a Hagyó Miklós vezetésével működő bűnszervezet 2008 augusztusáig megközelítőleg 1,5 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak. A bizonyítási eljárás szeptember 17-én tanúkihallgatásokkal folytatódik.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!