szerző:
hvg.hu

Tüske Lászlót nevezte ki öt évre az Országos Széchenyi Könyvtár élére Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter. Az intézetet februártól megbízott főigazgatóként Káldos János vezette, miután Szemere Péter személyes okokra hivatkozva februárban lemondott a tisztségről.

Tüske Lászlót bízta meg öt évre az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói teendőinek ellátásával az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán.

Az Emmi március 13-án pályázati felhívást tett közzé az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói álláshelyére, miután februárban - személyes okokra hivatkozva - Szemerei Péter, a könyvtár addigi vezetője lemondott és lemondását a miniszter elfogadta.

A felhívásban megjelölt határidőre hárman nyújtottak be pályázatot - közölte most a tárca. A pályázatokat két egymástól független testület, az Országos Könyvtári Kuratórium és a kultúráért felelős miniszter által felkért tagokból álló bíráló bizottság személyes meghallgatással egybekötve értékelte. A két testület egyhangú javaslata alapján döntött Balog Tüske Lászlót kinevezése mellett. 

Tüske László a Pázmány Péter Katolikus Egyetem arab- és iszlámkutató tanára, keletkutató, az Orientalisztikai Tudományos Bizottság tagja; szakterülete az arab irodalom.

A nemzeti könyvtár vezetői feladatait 2014. február 13-tól megbízott főigazgatóként Káldos János látta el.

Szemerei Pétert, az OSZK általános főigazgató-helyettesét 2013. szeptember 26-án bízták meg az intézmény vezetésével. A főigazgatói poszton Sajó Andreát váltotta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!