szerző:
MTI / hvg.hu

Azok után, hogy az Egyesült Államok elnöki szinten bírálta Magyarországot, és több hazai kormányközeli személyt kitiltottak az USA-ból, Szijjártó Péter Washingtonba látogatott, és beszámolója alapján azt hihetnénk, hogy ha volt is némi vita a két fél között, azt villámgyorsan elsimították. Azt is elmondta, hogy Magyarország nem fogadja el, hogy megkérdőjelezzék demokratikus elkötelezettségét. Viszont Afganisztánért megdicsértek bennünket.

Nyilatkozott az MTI-nek Szijjártó Péter külügyminiszter azok után, hogy az elmúlt hetek amerikai bírálatai és az elmúlt napok korrupciós botránya után Washingtonba látogatott, hogy ott tárgyaljon Victoria Nuland európai ügyekért felelős amerikai államtitkárral.

Szijjártó a magyar állampolgárok amerikai beutazásának megtiltásával kapcsolatban elmondta, hogy Magyarország a teljes nyitottság híve, és kérte: az Egyesült Államok kormánya tárja fel bizonyítékait, ha magyar állampolgárokkal szemben a korrupció vádját fogalmazta meg. Mivel erre az amerikai jogszabályok értelmében nincs lehetőség, a felek abban állapodtak meg, hogy a korrupció elleni harcban általánosságban számíthatnak egymásra - mondta Szijjártó.

"Az energiabiztonság tekintetében megállapodtunk abban, hogy az észak-dél irányú energiafolyosó ügyében, ami nagyon fontos közép-európai érdek, számíthatunk az Egyesült Államokra" - tette hozzá, rámutatva, hogy ennek mikéntjéről szerdán folytat majd tárgyalásokat az amerikai fővárosban. Korábban Nuland azért bírált európai államokat - ezekbe beleértve Magyarországot is -, amiért elkötelezték magukat az oroszok Déli Áramlat nevű gázvezetéke mellett, ezzel még erőteljesebben az orosz energiahordozóktól téve függővé magukat.

Szapáry György washingtoni nagykövet és Szijjártó Péter
©

Azt is elmondta, hogy az Egyesült Államok több konkrét bírálatot fogalmazott meg magyar jogszabályokkal kapcsolatban, amelyeket azonban Magyarország végigtárgyalt az Európai Bizottsággal, így azok megfelelnek az európai értékeknek és szabályoknak. "Ezért ha valaki a mi alkotmányos berendezkedésünket és az ahhoz vezető intézkedéseket megkérdőjelezi, akkor annak igazából az Európai Bizottsággal van vitája" - mondta. 

"Egy dolgot azonban nem fogadunk el: nem fogadjuk el azt, hogy ha valaki megkérdőjelezi Magyarország demokratikus elkötelezettségét, demokratikus értékrendjét vagy demokratikus berendezkedését" - jelentette ki.

Arról is beszélt Orbán külügyminisztere, hogy megegyeztek Nulanddal: a kétoldalú gazdasági és biztonságpolitikai kapcsolatok kiválók, ráadásul amerikai részről elismeréssel szóltak Magyarország afganisztáni szerepvállalásáról, NATO-vállalásairól és ukrajnai gázszállításairól is. 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!