szerző:
hvg.hu

Nekirugaszkodó vállalkozás, geoládázik, punnyadás, trendi, okostelefon, rágcsa – ön szerint melyik lett az év szava, az év ifjúsági szava, vagy az év antiszava?

A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda szavazásán megválasztották az "év szavát", ez az idén a "nekirugaszkodó vállalkozás" kifejezés lett, amely a start-upnak a Magyar Rádió egyik újságírójától eredő magyarított változata. Az év szavára jelölték még a "geoláda", "geoládázik", "bakancslista", "érzékenyítés", "okostelefon", "okosautó" szavakat is – mondta el Balázs Géza nyelvész a Népszabadságnak.

Az év antiszava a "vénaszkenner" lett, mert amellett, hogy rossz hangzású, a stadionokba beléptetésénél való bevezetése miatt kellemetlen aszociációkat is kelt. A vénaszkenner olyan szavakat győzött le az év antiszava címért folyó versenyben, mint a "gesztenyealapú", a "szárazföldi vízi mentő", "ketrecharc", a "szakállas nő", a "jegesvíz-kihívás", a "herevasalás", a "nemzeti dohánybolt".

Már évek óta megválasztják az év ifjúsági szavát is, ez az idén a "punnyad" lett, mely "punnyadó", "punnyadt", "punnyatag", "punnyadozik", "punnyadásos", "bepunnyad" alakban is használható. Balázs Géza hozzátette, külön érdekes, hogy a "puny-" szótő önmagában nem él. Lehet, hogy ezért sikerült a punnyadásnak maga mögé utasítania a "kombó", "savaz", "ekéz", "trendi", "alter", "lóg", "banyatank", "kósti", "rágcsa" szavakat.

Az év költői szava Radnóti Miklós Nem tudhatom című verséből a "messzeringó gyerekkor" kifejezés lett, míg az év netszava az "app" és a touchpadokat jelölő "tapipad", de már lejáratott divatszónak számít a "fapados kölcsön", valamint a "megélhetési" és a "kézműves" jelző. Az év szómagyarítása az érintőkártya, ami a paypasst jelöli.

Tavaly a "rezsicsökkentés" volt az év szava, az év antiszava a "mamahotel" és a "papabank", míg az év ifjúsági szava a "szelfi" lett.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!