szerző:
hvg.hu/MTI

A Magyar Tudományos Akadémia illetékes osztálya ellenszavazat nélkül támogatta, hogy a jövőben a homeopátiás készítmények hatékonyságát is vizsgálni kelljen, eddig ugyanis nem volt kötelező. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója szerint ezek a szerek – bár nem tudni, hatnak-e egyáltalán –, de megkérdőjelezhetetlenek a gyermekgyógyászatban. Az eddigi legátfogóbb ausztrál kutatás szerint nem támasztható alá a szerek hatékonysága.

Az MTA Orvosi Tudományok Osztályának tagjai nyílt szavazáson egyöntetűen, ellenszavazat és tartózkodás nélkül támogatták a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kezdeményezését, amely szerint a homeopátiás készítményeket ugyanolyan hatékonysági vizsgálatoknak kell alávetni, mint a hagyományos gyógyszereket. Eddig hasonló engedélyeztetési folyamatokon kellett átesnie a homeopátiás készítményeknek is, azonban egyetlen dolgot nem kellett vizsgálni, mégpedig azok hatékonyságát.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet szerint azok a készítmények, melyek esetében egyértelműen kizárható a mérgezés lehetősége és ártalmatlanok az emberi szervezetre a hatóanyagok – például megfelelő hígítással –, akkor egyszerűsített engedélyeztetésen eshetnek át, azaz sem állatkísérleteket, sem embereken klinikai vizsgálatokat nem kell az engedélyhez elvégezni. Amennyiben homeopátiás gyógyszert orvosi javallattal kívánnának forgalomba hozni, annak hatásosságát ugyanúgy kell bizonyítani, mint a többi gyógyszerét – írják közleményükben.

Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója szerint a tudományos szakmai közéletben egyre több vitát vált ki a homeopátiás szerek létjogosultsága, ám a magyarországi hatóságnak egyelőre nincs tudomása arról, hogy a homeopátiás készítmények tekintetében az Európai Bizottság kezdeményezte volna a gyógyszerkódex módosítását, intézetük a bizottság állásfoglalását kérte a szabályozás esetleges módosításával kapcsolatban. Egy meglepő megjegyzést is hozzáfűzött az előbbiekhez a főigazgató, miszerint ugyan a homeopátia elfogadottsága országonként eltérő, de a gyermekgyógyászat területén szerinte a homeopátiás készítmények létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen. Pozsgay Csilla korábban az MSD Pharma Hungary orvosigazgatója volt, később nevezték ki az OGYÉI élére.

Az ausztrál orvostudományi kutatóintézet vizsgálatai alapján a homeopátia nem hatékony mód egyetlen betegség kezelésére sem, ez a témáról eddig készült legátfogóbb felülvizsgálat. "Azok az emberek, akik a homeopátiát választják, kockázatnak tehetik ki egészségüket, ha elutasítják vagy késleltetik a gyógykezelést" – állítja a jelentés.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!