szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor a menekültválsággal kapcsolatban kitaszítottból nagy hirtelenséggel ultrakonzervatív példaképpé vált, ami azt tükrözi, hogy megváltozott Európa hozzállása a második világháború óta legsúlyosabbnak számító válsághoz - írta a Financial Times (FT).

Nemrégiben az EU vezetői még a náci Németországban tapasztalt jelenetekhez hasonlították azt, ahogy Magyarországon a menekültekkel bánnak, Orbán Viktorról pedig úgy tartották, megsértik az európai értékeket - írta az FT. A lap szerint mára azonban könnyedén megszabadította az országot a menekültektől és az őt korábban kritizáló nyugati kollégái is némelyik eszközéhez nyúltak.

Néhány hónap alatt a háború sújtotta Szíriából menekülők sorsához való érzékeny szívű hozzállás, amelynek Angela Merkel német kancellár járt az élén, a jóval hidegebb, az ellenőrizetlen migrációval kapcsolatos logisztikai és biztonságpolitikai megfontolásoknak adta át a helyét - fogalmazott az FT.

©

A kemény menekültellenes retorika, szigorúbb bevándorlás-ellenes jogszabályok és a 175 kilométer hosszú kerítés a déli határon lecsendesítette a kritikákat, ahogy a nyugati vezetők is egyre inkább biztonsági szempontból tekintenek a válságra. Még Orbán legádázabb kritikusai is szigorúbb, "Orbán-szerű" intézkedéseket vezettek be.

A magyar választóknak mindenesetre tetszik Orbán politikája, aki a legutóbbi Fidesz-kongresszuson a sikeren felbuzdulva megerősítette, hogy 2018-ban ismét indulna a kormányfői posztért. Az Orbánnal egyetértő európai politikusok köre is növekedett az utóbbi időszakban a lengyelországi választások után, de Magyarország a szlovákokkal és a csehekkel is együttműködik a határbiztonsági és a menekültválságot érintő politikai kérdésekben.

A kormány támogatói szerint Orbán retorikája máshol is népszerű lehet Európában a választók között. "Milyen üzenetük van (a nyugati vezetőknek)? Az emberek új nyelvet akarnak hallani, a realitáshoz közelebb álló hangokat. Ezt lehet látni Trumpnál, Le Pennél és máshol is" - mondta az FT szerint Schmidt Mária történész és a kormány tanácsadója.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!