szerző:
hvg.hu

A vádirat szerint a szegedi oktatási alapítvány kuratóriumi tagjai több ezer olyan diák után vettek fel állami normatívát, akik nem is jártak az általuk működtetett intézményekbe.

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt két nővel szemben, akik egy szegedi alapítvány által működtetett iskolákkal összefüggésben okoztak több mint 300 millió forint vagyoni hátrányt a költségvetésnek – közölte honlapján az ügyészség.

A vádirat szerint az alapítvány az ország szinte valamennyi megyéjében, 32 tagintézményben végezte az alapítványi céloknak megfelelő tevékenységét, például érettségire felkészítő gimnáziumi képzéseket középfokú oktatási és szakképző iskolák működtetésének keretében.

A működés fedezetét az alapítványi hozzájáruláson túl érdemben az állami költségvetés által nyújtott normatív támogatás jelentette, ami elsődlegesen a képzéseken részt vevő tanulók számán alapult. A fenntartó intézmény úgy jutott hozzá a normatív támogatáshoz, hogy a Magyar Államkincstár felé időszakosan igénylőlapot nyújtott be, amelyen feltüntette az intézménnyel jogviszonyban álló tanulókat.

©

Ám a vádlottak, az oktatási intézményeket működtető alapítvány kuratóriumi tagjai (illetve egyszemélyi vezetője és igazgatója) 2011. szeptember és 2014. november között valótlan tartalmú igénylőlapokat nyújtottak be a megyei igazgatóságnak, amelyeken olyan tanulókat tüntettek fel, akik nem is jelentkeztek a képzésekre, vagy jelentkeztek, de felhagytak tanulmányaikkal. Ezzel összesen 329 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek. A hamis igénylőlapok benyújtásával mintegy 2000 hallgató után vettek jogosulatlanul igénybe normatív támogatást.

Az államkincstár egy 2014-es ellenőrzés után, tavaly december 1-jén függesztette fel az alapítvány finanszírozását.

A Csongrád Megyei Főügyészség fokozott ügyészi felügyelete mellett a NAV nyomozott az ügyben egy éven keresztül.

A főügyészég a vádlottakat üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja.

A vádlottak egyikével szemben az alapítvány működésével kapcsolatban egy másik bírósági eljárás is folyik, így ő a vádemeléskor már előzetesben volt. Társa szabadlábon védekezik.

Egy másik iskolai csalásról is hétfőn értesült a nyilvánosság: egy Szabolcs megyei iskolában – a NAV szerint – harmincmillió forint állami támogatást vettek fel nem létező diákok után.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!