szerző:
MTI

Holokauszttagadás miatt nyolcszázezer forint pénzbüntetésre ítélt egy dömösi férfit az esztergomi járásbíróság, amennyiben nem fizeti meg, akkorr 400 nap fogházbüntetésre kell bevonulnia.

Szabó Ferenc elmondta: Egy esztergomi férfi egy közösségi oldalon írt hozzászólásában a "holokamu" kifejezést használta, ezzel magvalósította a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadását - mondta a Tatabányai Törvényszék sajtószóvivője a jogerős ítélet kihirdetését követően. A férfi a nyomozás során elismerte, hogy ő írta bejegyzést, de később egy bocsánatkérő levélben azt állította, hogy hirtelen felindulásból kommentelt.

Az ítélet értelmében ha nem fizeti ki határidőre a 800 ezer forintos pénzbüntetést, akkor azt a bíróság 400 nap, fogházban letöltendő szabadságvesztésre változtatja. A férfit a Tett és Védelem Alapítvány jelentette fel, miután 2015 augusztusában Köves Slomónak, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbijának Hogyan beszéljünk a holokausztról? című cikkéhez antiszemita, holokauszttagadó megjegyzést írt.