szerző:
hvg.hu

Hétvégére szervezett tüntetést a Modern Magyarország Mozgalom, hogy fellépjenek a kormánypárt újabb alaptörvény-módosítása ellen. A módosításhoz a Jobbik adhatja meg a parlamenti kétharmados többséget, így a kormány terrorveszélyhelyzet esetén törvényeket függeszthetne fel, de a honvédség hatásköre is bővülne.

Szükségállapot címmel hirdette meg a Bokros Lajos vezette MoMa vasárnap délutánra tiltakozását "a Fidesz újabb alaptörvény-módosítási terve ellen, amely végérvényesen véget vet a demokráciának" – írják az esemény Facebook-oldalán. A tervezet szerint az alaptörvénybe foglalnák önálló tényállásként a terrorveszélyhelyzet, ezzel együtt jogszabályba foglalnák, hogy ez milyen jogosultságokat adna a magyar kormánynak és a hatóságoknak. A tüntetésen Bokros mellett felszólal Magyar György ügyvéd, Pusztai Erzsébet MoMa-alelnök, Glázer Attila fotóművész, Katona Andrea, az Országos Széchényi Könyvtár egykori főigazgatója.

©

A módosítás lehetőséget biztosítana, hogy egyes sarkalatos törvényeket, azok részeit felfüggessze a kormány 60 napra. Jelen állás szerint a parlament nem kezdeményezheti hamarabb a vészhelyzet felülvizsgálatát, azt csak a kormány szüntetheti meg 60 napon belül. A honvédség ilyen vészhelyzet során segíthetné a rendőrség munkáját is.

Bokrosék szerint a kormány akár a postai, az internet- és mobiltelefonszolgáltatást is leállíthatja majd, valamint a beszélgetéseket is ellenőrizheti. Attól tartanak, hogy a kormány a szabad utazást is korlátozná, valamint minden "gyanús" személyt letartóztathatnak.

Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettes szerint pluszgaranciát jelentene, hogy a terrorveszély alatt folyamatosan tájékoztatni kellene a köztársasági elnököt, valamint a parlament állandó bizottságait. A tervezet bejelentésekor a Jobbik jelezte, hogy alapjaiban támogatják a javaslatot, azonban későbbre ígérték a párt részletes véleményét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!