szerző:
HVG

Pénteken hivatalosan is kimondják Pest megye és a főváros válását.

Vitályos Eszter, az Európai Uniós fejlesztésekért felelős államtitkár pénteken hivatalosan is bejelenti, hogy minden együtt van Pest megye önálló régióvá alakulásához – értesült a HVG. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a megye elválik a Közép-magyarországi régió másik nagy területi egységétől, Budapesttől. A megyei és a fővárosi közgyűlés már az ősszel döntött a jelenlegi közigazgatási határok mentén történő különválásról, amire december folyamán az érintett települések illetve a kormány is áldását adta.

©

A lépés oka, hogy a gazdasági-társadalmi mutatókban jobban álló Budapest magasabb fejlettségi szintje miatt a közös régió nem jogosult olyan európai uniós támogatásokra, amelyekre Pest megye önálló régióként, a saját jogán igényt tarthatna.

A régióhatárok módosítása, amihez az Európai Bizottság hozzájárulása is szükséges, legkorábban 2020-tól léphet hatályba.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!