szerző:
hvg.hu

Több százmilliós kártérítési per indult az oktatási csúcsszerv ellen precedensteremtő szándékkal. A gyöngyöspataki roma gyerekek elkülönített oktatását a Kúria mondta ki jogellenesnek. Erre hivatkozva a 63 felperes minden szegregált tanévért 500 ezer forint kártérítést kér.

Február 3-án kártérítési per indult az Egri Törvényszéken a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) ellen szegregáció miatt. A felperes 63 gyöngyöspatai gyermek és fiatal, a kártérítési összeg 209 millió forint – írta honlapján a CFCF Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány.

A Kúria tavaly márciusban állapította meg egy közérdekű perben, hogy jogellenes volt a roma és nem roma tanulók elkülönítése Gyöngyöspatán, és a szegregáció miatt rosszabb minőségű oktatást kaptak. Emiatt jelentkeztek kárpótlásért a gyöngyöspatai fiatalok.

A per több szempontból precedenst teremthet: szegregációs és diszkriminációs ügyben sem volt még ilyen nagy értékű per. Az összeg úgy jött ki, hogy a 63 felperes minden egyes szegregációban töltött tanévért 500 ezer forintot követel a Kliktől.

A per célja, hogy beárazzák a gyerekek elkülönítését: aki szegregál, a jövőben fizessen is. A szegregáltan oktatott gyerekek ugyanis nap mint nap érzik hátrányos oktatásuk következményeit a munkaerőpiacon – írta az alapítvány.

A per előkészítésében az ELTE ÁJK hallgatói és pro bono ügyvédek segítették a szervezetet.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!