szerző:
MTI/hvg.hu

Az ENSZ Menekültügyi főbiztosság felszólította a visegrádi négyek országait – vagyis Magyarországot is –, hogy mutassanak nagyobb szolidaritást a menekültekkel.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) arra szólítja fel a visegrádi négyek vezetőit, hogy – vallásra és nemzetiségre tekintet nélkül – mutassanak nagyobb szolidaritást azokkal a menekültekkel, akik a háborúk és a szélsőségesek elől Európában próbálnak menedékre találni. Montserrat Feixas Vihét, az UNHCR közép-európai regionális képviselője szerint a világ azt várja a V4-ek vezetőitől, hogy "vállaljanak részt az életek megmentésében és segítsenek reményt adni azoknak az embereknek, akik mindenüket elveszítették".

Az UNHCR a visegrádi országok február 15-én esedékes prágai csúcstalálkozója előtt közölte felszólítását, ezen a csúcstalálkozón a négy tagország Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia vezetői a menekültválságról is tárgyalnak, de a megbeszélésekre ezúttal Bulgária és Macedónia is meghívást kapott. 

A menekültügyi főbiztosság nem először üzent a magyar kormánynak, decemberben több szervezettel együtt azt sürgették, hogy Magyarország tartózkodjon az olyan politikai irányvonaltól és lépésektől, amelyek növelik a menekültekkel és a bevándorlókkal szembeni intoleranciát és félelmet, és táplálják az ellenük irányuló idegengyűlöletet.

Nils Muiznieks, az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa pedig még novemberben figyelmeztetett arra, hogy a korábbi magyar lépések rendkívüli nehézzé tették a nemzetközi védelemhez való hozzáférést, és indokolatlan módon kriminalizálták a bevándorlókat és menedékkérőket Magyarországon.

Az ENSZ a mostani felhívásában azt írta: a V4-ek országai "mintegy 25 ezer menekültnek adtak otthont 2015-ben", ez a világszerte élő csaknem 20 millió menekült 0,125 százaléka. Magyarországon 2015-ben 177 ezer menedékkérelmet nyújtottak be, de ezeknek az embereknek a túlnyomó többsége napokon belül elhagyta az országot. A másik három V4-országban együttesen mintegy 14 ezer menedékkérelmet regisztráltak. Azt írják, hogy itt az ideje, hogy a közép-európai vezetők példát mutassanak, és elkötelezzék magukat azoknak a családoknak a segítése mellett, amelyek háborúk és emberijog-sértések elől menekülnek.