szerző:
-ha

A szocialista jelölt több mint 12%-kal és 1800 szavazattal többet szerzett, mint a Fidesz színeiben induló Simon Tibor, annak ellenére hogy a kormánypártok az utolsó pillanatokban is hihetetlen energiákat mozgósítottak jelöltjük mellett. A kormánypárti jelölt már gratulált baloldali ellenfelének.

Győzött Fekete Zsolt az MSZP-DK és a Tarjáni Városlakók Egyesületének jelöltje a mai időközi polgármester-választáson Salgótarjánban. A szavazatok 100%-ának összesítése után a szocialista színekben politizáló, eddigi alpolgármester Fekete 7840 szavazattal 51,96%-on áll, legnagyobb ellenfele, a Fidesz-KDNP támogatottja, Simon Zsolt - jócskán lemaradva - 6038 szavazattal és 40,02%-kal követi.

A választás magas részvétel mellett zajlott, az utolsó napközbeni jelentés szerint a szavazók 45,97%-a adta le a voksát fél hatig, így valószínűleg végül a város több mint fele vett részt a választáson. Azaz a részvételi arány tíz százalékkal is meghaladhatja a 2014-es általános helyhatósági választásét, ami szinte példanélküli az időközi választások történetében.

©

A választást azért kellett kiírni, mert rövid, súlyos betegséget követően novemberben elhunyt Dóra Ottó Salgótarján addigi első embere.  A polgármesteri címet most négyen igyekeztek megszerezni. a már említett Feketén és Simonon kívül a jobbikos Hulitka István (935 szavazat, 6,2%) és a Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula (275 szavazat, 1,8%). Már az első szavazókörökből származó információk alapján valószínűsíthető volt a baloldal sikere, amely az este előrehaladtával egyre biztosabbá vált. Pedig a Fidesz mindent bevetett az elmúlt hetekben és még az utolsó órákban is.

A 2014-es választás eredménye

Dóra Ottó (MSZP-DK-EGYÜTT-TVE-ST) 5 376 szavazat 42.88%

Székyné Dr. Sztrémi Melinda (FIDESZ-KDNP) 5 326 szavazat 42.48%

Hulitka István (JOBBIK) 1 521 szavazat  12.13%

Nagy Attila Tibor (Munkáspárt) 315 szavazat 2.51%

A magas részvétel és az utolsó napok történései alátámasztják azt, amit korábban a voksolás tétjéről írtunk, vagyis, a szavazás nem csak azt dönthette el, hogy ki lesz egy megyei jogú város vezetője, hanem az esemény az országos politika szempontjából is jelentőséggel bírt. Az eredmények ismeretében egyből nyilatkozott is a hvg.hu-nak Tóbiás József, az MSZP elnöke, aki Orbánnak szóló üzenetként értékelte a fejleményeket.

©

De a tét abból is látszott, hogy a nógrádi megyeszékhelyet elborították a plakátok, és ellepték az aktivisták, a jelöltek keményen odamondogattak egymásnak, a táborok hívei között pedig állandósultak a verbális összecsapások.A helyszíni tapasztalatok alapján készült beharangozónkat itt olvashatják el.

Sőt, beszámolónk készítését követően sem csitultak az indulatok; az elmúlt napokban tovább durvult a kampány. Egy ismeretlen eredetű, ám a Fidesz nyilvános üzeneteinek megfelelő tartalmú szórólap jelent meg, amely azt tartalmazta, hogy az önkormányzat akkora hiányt halmozott föl, hogy ha a jelenlegi vezetés, és konkrétan Fekete Zsolt folytatja a munkát, úgy az minden tarjáninak 57 ezer forint plusz kiadást jelent. A Fekete Zsoltként szignózott levél egy „csekket” is tartalmaz, amelyről többen azt is hitték, hogy be kell fizetni. A szórólapot a helyi választási bizottság törvénysértőnek ítélte, és eltiltotta az ismeretlen elkövetőt a jogsértést folytatásától.

©

A szavazás napján azután a fenti levéllel azonos tipográfiájú és nyomású szórólapok jelentek meg, amelyek névre szólóan kérlelték a helyieket Simon Tibor támogatására. A Fidesz az utolsó pillanatokban más erőket is megmozgatott, szinte egész nap gépi és valóságos telefonhívásokkal próbáltak jelöltjük mellett mozgósítani. (A kampány eldurvulásának dokumentumaiból a Vastagbőr blog válogatást tett közzé.)

Úgy látszik a mozgosítás és a riogatás vagy semmilyen hatást nem váltott ki, vagy éppen ellentéteset. Bár salgótarjánt hagyományosan baloldaliként tartják nyilván, balos polgármesterjelölt utoljára 2002-ben tudott abszolút többséggel nyerni, és darabszámban is akkor tudott több szavazatot szerezni a mostaninál. Fekete Zsolt nemcsak Dóra Ottó 2014-es eredményét múlta fölül, de jó 1500 szavazattal többet szerzett, mint az országgyűlési választáson a baloldali összefogás jelöltje.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!