szerző:
hvg.hu

Az Emmi minisztere Németországban vendégeskedett, ahol egy önkritikus beszédet is mondott: lelkészként nehéz volt összeegyeztetnie a menekültválságot a kormány politikájával, amely szerinte összemosta az elesett, hús-vér embereket az "áradattal".

Balog Zoltán a frankfurti Hayek Clubban vendégeskedett hétfőn, ahol csaknem egyórás beszédet mondott Magyarország és Európa viszonyáról, legfőképp a menekültválságról – értesült a Mandiner. A portál szerint Balog Zoltán meglehetősen önkritikus beszédet mondott a menekültválság kapcsán, ám Angela Merkel német kancellárt is vádolta.

Ezek az emberek áldozatok, ezt le kell szögezni. Én is odamentem, osztottam ételt, hogy megnyugtassam a lelkiismeretemet; de közben ezt el kell választani az állam feladataitól: a jog, a biztonság, a rend garantálásától. A kampányunkkal mindenesetre összemostuk a két szintet. Amikor azt írtuk plakátokra, hogy »Nem veheted el a magyarok munkáját!«. Így, tegeződve. Magyar nyelven. Azt hiszem, nem tettünk kellő különbséget a szükséget szenvedő ember, az áldozat és az áradat, a folyamat között. Utóbbit meg kell akadályozni a magyar határon, az európai határokon, azt viszont, hogy hús-vér embereket utáljanak, nem engedhetjük meg magunknak.

– mondta a miniszter a helyszíni információk szerint. Balog úgy véli, hogy míg a rendszerváltáskor a Páneurópai piknik alkalmával a megnyitott határok szolgálták a szabadságot, a kerítésről is így vélekedik a megépítése óta. A „szörnyű, buta” kerítés építésekor úgy élte meg, hogy lelkészként és miniszterként sem tud ebben részt venni. A tavalyi bevándorlási kormányplakát-kampánnyal kapcsolatban hasonlóan kritikus maradt hallgatósága előtt a portál szerint.

Magyarország csak annak a nézetnek felelt meg, mikor megtagadta a menekültek beengedését, hogy a migránsok biztonságos országon keresztül (például Szerbián át érkeztek) az országba – véli a miniszter. Szerinte a német Merkel és az osztrák Faymann kancellár jogsértésre és a schengeni szabályok megsértésére kérte fel a magyar kormányt, hogy engedje át a területén a migránsokat, de Merkelt ettől függetlenül jobb embernek tartja osztrák kollégájánál.

A miniszter szerint az európai titkosszolgálatok, valamint a magyar is tud arról, hogy ez a menekültválság nem spontán, szerinte Katarban és Szaúd-Arábiában 15 ezer dollárt adnak a menekülőknek és bevándorlóknak, hogy elinduljanak Európa felé. Csak a világméretű válságkezelésben lát megoldást, az arab államok és az USA bevonásával, ennek megvalósulásáig csak ideiglenes intézkedések lesznek – véli Balog a portál szerint.

Magyarország Balog Zoltán elmondása szerint egy nyitott ország szeretne maradni, jelenleg 3 ezer menekült fiatal tanulmányait fizeti a magyar állam, ez a szám a jövőben 20 ezerre nőne tíz éven belül a kormány tervei szerint – írja a Mandiner helyszíni információk alapján. Ezzel kapcsolatban jogosan merülhet fel, hogy miként fog Magyarország 20 ezer menekült fiatalt oktatni, ha kevesebb mint 1300 menekült Magyarországra helyezése kapcsán kezdeményezett népszavazást Orbán Viktor.

Mi a humánusabb? Azonnal visszafordítani az érkezőt, vagy beengedni és egy-két-három év múlva kitoloncolni?

– reagált a kritikákra a miniszter, miszerint a magyar menekültpolitika embertelen. Balog szerint elsősorban az Európában élő 6-8 millió roma foglalkoztatását kell megoldani.

Balog Zoltán ismét elmondta, hogy Magyarország befogadott 100 ezer ukránt, akik nem kértek menekültstátuszt. Ezzel összefüggésben elmondta, hogy sokkal inkább támogatná Ukrajna vízummentességét, mintsem Törökországét, sőt, szerinte még a putyini Oroszországhoz is közelebb állunk, mint Törökországhoz.

A kétharmad azóta időközi választáson elveszett. Nem bánom. Ebből is látszik legalább, hogy működik a magyar demokrácia. A mi pártunkat is le lehet váltani

értékelte a miniszter a magyar demokrácia helyzetét. Arra kérte hallgatóságát, hogy míg ő a nyugati szemléletmód megértését próbálja elérni Magyarországon, ők is próbálják megérteni a kelet-európaiak helyzetét.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!