szerző:
MTI

Egyelőre sem az indulás napjáról, sem a jegyárakról, sem a menetrendről nincs hír, pedig technikailag hetek óta készen áll a Felcsút-Alcsútdoboz kisvasút pályája. A szerelőcsarnokban áll a vonal két mozdonya, amelyet a megszüntetett nyíregyházi kisvasútról szállítottak át. Három vonatvezetőt már felvettek – derül ki az Index helyszíni riportjából.

Ha melegszik az idő, a Puskás Akadémia vezetői eldöntik, mikor tartják meg az 5,7 kilométer hosszú, három megállós, egyvágányú vasút hivatalos átadóünnepségét. Az egyik végállomást a miniszterelnök felcsúti házától alig néhány száz méterre alakították ki. A keskeny nyomtávú technikailag készen áll: lefektették a síneket, kialakították a megállókat, kint vannak a táblák, elkészült a közvilágítás – írja az Index.

A cikkben emlékeztetnek, hogy a kisvasút legalább 857 millió forintba került. Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester és milliárdos alapítványa, a fociakadémiát üzemeltető Felcsúti Utánpótlás Nevelésért Alapítvány tavaly nyáron nyert 600 millió forint uniós támogatást, amihez a kormány adott még 257 milliót.

A vonat szezonálisan üzemel majd, és azt ígérték az EU-nak, hogy napi több ezer utas használja majd.

A vonal délkeleti végét az alcsútdobozi arborétum melletti külterületre telepítették. A megállót a faluközponttól körülbelül két kilométerre, a természetvédelmi terület távolabbi oldalára építették. A vonat kedvéért áthelyezték az arborétum főbejáratát is. A végállomáshoz legközelebb eső vendéglátóhely a Puskás Akadémiához tartozó Sport Hotel, ahonnan vonattal mehetnének át a vendégek Felcsútra.

©

Az arborétum kerítésétől alig néhány méterre, a vonal utolsó fél kilométerén kettévágtak egy dombot, hogy a megállót közelebb vigyék a főbejárathoz – itt végezték a legnagyobb mértékű természetalakítást a vonalon. A szétvágott domb két oldalát híddal kötötték össze.

Az 5,7 kilométeres pálya felénél, Felcsút déli faluvégén található egy állomásépület, amelyet 2011-ben felújítottak már. Akkor még fogadónak rendezték be. A beszámoló szerint most semmilyen felirat sem jelzi, milyen funkciót szánnak neki. Bolt, kocsma nincs a közelében, parkolót is csak néhány autónak építettek.

Az állomás mellé építettek egy új szerelőcsarnokot, abban parkol a vonal két mozdonya, amelyeket a nyíregyházi kisvasútról szállítottak ide.

Takács Bence Ervin, a Puskás Akadémia kommunikációs igazgatója szerint most arra várnak, hogy melegebbre forduljon az időjárás, és beinduljon a turistaszezon. Három mozdonyvezetőt már felvettek. Azt még nem tudni, milyen lesz a menetrend, és mennyit kell fizetni majd a jegyekért.

A felcsúti szakaszon néhány házhoz mindössze 10-12 méter távolságra fektették le a síneket. Az építés előtt a hatósági engedélyek ellen valaki fellebbezett, a panaszokat azonban elutasította a hatóság. A pályához közeli Rákóczi utcában sok helyen megcsúszott a föld, több ház fala repedezik.

Orbán Viktor miniszterelnök már korábban bejelentette, hogy tervezik a kisvasút meghosszabbítását.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!