szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Aczél Endre dezinformál, vagy csak nem vette észre, hogy a bíróság annak idején több nemierőszak-ügyben is eljárt? Mindenesetre elővettük a vádiratot.

Takáts Zsuzsanna szombati megszólalása előtt és utána is olyan hamis állítások és értetlenkedő vélemények jelennek meg a közösségi médiában és a sajtóban, amelyek megkérdőjelezték az áldozat szavahihetőségét. A Kissékre vonatkozó vádirat hvg.hu birtokában lévő részleteinek közlésétől eddig az áldozat védelme érdekében eltekintettünk, viszont azután, hogy Takáts Zsuzsannak kiállt a nyilvánosság elé, lehozzuk az 55 évvel ezelőtti vádirat cselekményt leíró részét.

Már csak azért is, mert mindeközben az ügyben mintegy tanúként fellépő Aczél Endre újságíró a szombati RTL-interjú után sem állt le az áldozathibáztatással, noha a Népszabadságot követően megszakította vele a kapcsolatot a Klubrádió is, ahol idáig rendszeresen ismételték Aczélsodrony című sorozatát.

Márpedig a hvg.hu már április elején megírta, hogy Kiss Lászlóval és társaival szemben a vád többrendbeli, folytatólagosan elkövetett nemi erőszak volt, ám Aczél hozzászólásaiból úgy tűnik, mintha az újságíró erről nem vett volna tudomást, vagy épp szándékosan mosná össze az ügyeket. Mint ahogy megírtuk, Kisst kétrendbeli nemi erőszakkal, valamint egyszeri bűnsegédlettel vádolták meg, és a vádiratban az is szerepelt, hogy Kissnek már volt hasonló jellegű erőszakoskodása, melyből „bírósági bűnügy nem is keletkezett”. Bizonyítottság hiányában a három közül csak a Takáts elleni nemi erőszak ügyében született elmarasztaló  - miképp azt feltártuk -, meglehetősen enyhe ítélet.

Nem raktár, szolgálati lakás

Aczél a Takáts-interjút követő egyik nyilvános Facebook-kommentjében említi a vádiratra hivatkozva, hogy a nőnek az ügy másodrendű vádlottja tetszett meg, de végül mégis az első rendűvel, az RTL Klubnak szintén megszólaló L. Lászlóval ment be a „raktárnak tetsző” lakásba. A vádiratban ezzel szemben arról szó sincs, hogy Takátsnak megtetszett volna V. Lajos.

A műszaki egyetemi felvételijére készülő lány az erőszakos bűncselekmény előtt két nappal járt három barátnőjével a Hajósban, ahol az első rendű vádlott ismerősei közül egy műszaki egyetemistával elegyedett szóba, akivel a felvételin is előforduló matematikai feladatokról beszélgetett. L. László alig beszélt néhány szót, ő az egyik barátnőjére hajtott rá. Kiss Lászlót és V. Lajost is csak a bűncselekmény napján mutatta be neki L., amikor az írásbeli felvételei másnapján egyik barátnőjével ismét kiment a Margitszigetre. V. Lajos azért is fontos szereplő a történetben, mert az ő családjának volt szolgálati lakása a sportuszodában, ami nem raktárként funkcionált. A vádirat szerint az úszó itt élt édesanyjával, és amikor L. László elcsalta Takátsot, ennek a lakásnak a kulcsát kérte el tőle.

Takáts Zsuzsanna az RTL Klubnak azt mondta, hogy ők sosem nem jártak le az uszodába, csak véletlenszerűen, és így volt akkor ott három barátnőjével.

Mit csináltak az újságírók?

A Takáts-interjú egyébként azt a kérdést is felvetette, hogy az újságírók miért nem mentek utána annak az állításnak, hogy az ügy sértettje meghalt. Erre Valencsik Ferenc, a dokumentumokat a levéltárból kikérő Privátkopó tulajdonosa a Facebookon úgy reagált, hogy „az első- és másodfokú ítéletből MINDEN személyes adatát kitakarták az áldozatnak és a tanúknak, mielőtt kiadták a hitelesített másolatokat. Mindössze annyit hagytak a dokumentumokban, hogy "Zsuzsanna". Az RTL Klub ügyvédei azért tudták ellenőrizni a személyes adatokat, mert Zsuzsanna, mint ÉRINTETT személy, meghatalmazást adott részükre, hogy - kitakarás nélkül - betekinthessenek a bírósági iratokba. Nem az RTL Klub kutatta fel Zsuzsannát, az asszony jogi képviselője vette fel a kapcsolatot a csatornával.” – írta Valencsik, aki szerint keresztnév és életkor alapján, valamint annak az információnak a tudatában, hogy nem versenyúszóról volt szó, 55 év után megtalálni őt lehetetlen lett volna.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!