Mizsur András
Mizsur András

A nyolcadik kerületi Deák Diák és a szintén józsefvárosi Vajda Péter után a zuglói Városligeti Általános Iskolában is az egyházi fenntartás ellen szavaztak a szülők. A kerületi polgármesterek sem lelkesedtek az átszervezésért; Kocsis Máté és Karácsony Gergő is ellenezte a váltást.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Orthodox Exarchátusa február végén jelezte, hogy átvenné a Kliktől a zuglói Városligeti Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola fenntartását.

Az erről tartott feszült hangulatú fórumon a szülők határozottan kinyilvánították, hogy nem kérnek az egyházi fenntartásból, nem akarják az átszervezést.

©

Akaratuk most lett hivatalos, ugyanis csütörtökön zárult le az erről tartott szavazás. Információink szerint nagyon magas volt a részvételi arány, az iskola 726 diákjának szülője közül több mint 650-en adták le voksukat (volt 23 érvénytelen szavazat).

A szavazás egyértelmű eredményt hozott: a szülők 630-3 arányban leszavazták a fenntartóváltást.

Így eldőlt, hogy a jó nevű Városligeti Általános Iskola marad a Kliknél, a köznevelési törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy vallási, világnézeti szempontból elkötelezett nevelést-oktatást folytató fenntartó számára csak akkor adható át az intézmény, amennyiben ezt a szülők több mint fele támogatja.

Kockázatos lett volna a váltás

Úgy tudjuk, hogy az iskola vezetése hamarosan tájékoztatni fogja a Kliket a szavazás eredményről. A szülők elmondták, jobban örültek volna, ha az egyház maga lép vissza átvételi szándékától, de ez a szavazásig nem történt meg. A diákönkormányzat képviselői is szavaztak, és kivétel nélkül a változás ellen voltak, igaz, ennek inkább csak szimbolikus jelentősége van.

©

Zugló polgármestere, Karácsony Gergely visszafogottan csak annyit mondott a városligetis fórumon, hogy szerinte ugyan "nem ideális a jelenlegi helyzet", de legalább vannak garanciák, míg egy esetleges fenntartóváltás túlságosan kockázatos lenne.

Mint elmondta, az önkormányzat minden esetben támogatja a szülők döntését. Az önkormányzatnak egyébként csak véleményezési lehetősége van, döntési jogköre nincs az ügyben.

Háromból semmi

Az ortodox egyház már a második iskolánál próbálkozott sikertelenül. Először a nyolcadik kerületi Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskolánál kopogtattak, hogy szívesen átvennék az iskolát.

Ott néhány héttel ezelőtt tartottak egyeztetést az átszervezésről, azonban heves szülői tiltakozással találták szembe magukat, és mivel a kerület polgármestere, a fideszes Kocsis Máté sem pártolta az egyház ötletét, ezért hamar lemondtak szándékukról.

©

Hasonlóan járt a görögkatolikus Hajdúdorogi Főegyházmegye is; ők a szintén nyolcadik kerületi Deák Diákot szemelték ki maguknak. A forgatókönyv ugyanaz volt, mint a Vajda Péter esetében, a dühös szülői tiltakozás hatására már a fórum másnapján visszaléptek tervüktől.

Másrészt Kocsis Máté "a szociológiai értelemben rendkívül összetett" kerület kényes iskolastruktúrájára hivatkozva ott is az átvétel ellen érvelt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!