Mizsur András
Mizsur András

A Momentum elnöke, Fekete-Győr András azután ment be a kormánypárti Origo szerkesztőségébe, hogy egyik újságírójuk arról írt: a Momentum Soros György kottájából játszik. Egy korábbi cikkében azt is állította a portál, hogy az egyik momentumos elnökségi tag 12 millió forintot nyúlt le.

"Úgy éreztük, ideje beszélgetnünk"- ezzel a szöveggel harangozta be Facebook-oldalán a Momentum Mozgalom, hogy bementek az Origo szerkesztőségébe és beszélgettek Kovács Andrással, a portál egyik újságírójával. Kovács András volt az az újságíró, aki még márciusban "12 millió forintot tüntetett el a Momentum dúsgazdag vezetője" címmel írt lejárató cikket a Momentum egyik vezetőjétől, Hajnal Miklósról. 

Ebben azt állította az újságíró, hogy Hajnal társával együtt gyakorlatilag ellopott 12 millió forintot, ami egy online oktatást segítő honlap létrehozására kaptak. A hvg.hu ebben a cikkben írta meg, hol csúsztatott az Origo cikke.

A kb. 15 perces beszélgetésről készült videót nemrég posztolták ki.

Később módosították az Origós cikket, és leszedték Kovács András nevét és fényképet az írásról. A Magyar Újságírók Országos Szövetsége egyébként a Média Önszabályozó Testülethez fordult az Origo-cikk miatt.

©

"Megszólaljon a lelkiismeretük"

 Kérdésünkre elmondták a momentumosok, hogy egészen könnyen jutottak az Origo szerkesztőségébe, ahol rövid útbaigazítás után megtalálták Kovács Andrást.

"Azért mentünk hogy megkérdezzük Kovács Andrást és az Origósokat, hogy honnan szedik a hamis információkat, és hogy miért írnak lejárató cikkeket rólunk. Beszélgetni szerettünk volna velük, hogy ők is lássák, hogy ők hús-vér embereket járatnak le, és esetleg megszólaljon a lelkiismeretük"- mondta a szerkesztőségi látogatásról Papp Gergő, a Momentum kommunikációs igazgatója.

©

Az Origo beszámolója szerint az irodaház portásai elzavarták a momentumosokat, akik elkullogtak. Ezzel szemben a párt állította, hogy nem a portások zavarták el őket, hanem Tókos Lóránt, a portál vezérigazgató-helyettese szólította fel őket távozásra.

"Ez eddig a legerősebb támadás a sajtó ellen, ez nem etikai, hanem jogi kérdés" - nyilatkozta a Momentum látogatásáról a 888.hu-nak Gábor László, az Origo főszerkesztő-helyettese.

Nem bírnak magukkal

A Momentum akciója téma volt Lázár János csütörtöki Kormányinfóján is. A Mészáros-féle Echo TV egyik munkatársa arról kérdezte a minisztert, mit szól ahhoz, hogy a momentumosok bementek az Origo szerkesztőségébe.

"Nem bírnak magukkal. Meg vagyok döbbenve. Mit akartak?"

- válaszolta Lázár, miközben a teremben ott ült az érintett újságíró.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!