Mizsur András
Mizsur András

Az öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt onkológus nőgyógyász operációkért 150 ezer, a vizsgálatokért pedig 15 ezer forintot kért el a betegeitől. Az orvosi kamara etikai bizottsága a napokban hozott első fokon döntést az orvos ügyében.

Első fokon elmarasztalta, de nem zárta ki az orvosi kamarából a MOK Veszprém Megyei Területi Szervezetének Etikai Bizottsága azt az onkológus nőgyógyászt, akit jogerősen öt év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a bíróság, mert pénzt kért - sok esetben gyógyíthatatlan - betegeitől a műtétekért, vizsgálatokért - értsült a hvg.hu.

A testület határozata azt jelenti, hogy az orvos továbbra is praktizálhat. Ahogy több forrásunk fogalmazott: gyakorlatilag “ejnyebejnyét kapott” a hálapénzes orvost.

Az etikai bizottság határozata nem jogerős. Az orvosi kamarát is megkerestük, hogy megerősítsék értesüléseinket, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

Szükség van a munkájára

Az orvost még tavaly december elején ítélte el a Veszprémi Törvényszék, a bíró így indokolta a felfüggesztett börtönbüntetést: a társadalom és a betegek érdeke az, hogy a főorvos szabadlábon maradva tovább folytathassa a gyógyító tevékenységet, mivel szakmai tudására nagy szükség van.

A nőgyógyász operációkért 150 ezer, a vizsgálatokért pedig 15 ezer forintot kért el a betegeitől.

©

Furcsa körülmények között indult eljárás

Az 1001 orvos hálapénz nélkül elnevezésű Facebook-csoport, és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz) akkor közös levélben (ezt több mint 200 orvos írta alá) szólította fel a kamarát, hogy indítson etikai eljárást az orvos ügyében.

Ez végül Kincses Gyula korábbi egészségügyi államtitkár és az érintett kórház  igazgatójának panasz nyomán indult el tavaly decemberben. Ennek furcsa körülményeiről itt írtunk.

Az etikai eljárás megindulása után sokáig nagy csönd volt az ügyben, aztán az RTL Klub híradója februárban hiába kérdezte az orvosi kamarát, a testület nem árulta el, hogyan áll a vizsgálat, illetve hogy praktizál-e még az orvos. Akkor még ugyanabban a kórházban dolgozott, ahol pénzt kért el betegeitől.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!