szerző:
hvg.hu

Már ami az utcákon kint hagyott plakátokat illeti. A Jobbik hirdetései eltűntek, de a kormánypropaganda még olvasható a július 15-i határidő után is.

A plakáttörvény életbe lépésének másnapjára, július 16-ára virradóra eltűntek az utcákról a Jobbik hirdetései – legalábbis Budapest XXIII. kerületében, ahonnan olvasónk jelentette a változást. Az ellenzéki párt április óta több verzióban, de folyamatosan kint lévő hirdetései tegnap késő este még a helyükön voltak, ma délelőttre viszont mindenütt világoskék vakplakáttal takarták le őket.

Bár a Kormányzati Tájékoztatási Központ, majd Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a héten azt ígérte, hogy a nemzeti konzultáció utókampányának plakátai is csak július 15-éig lesznek láthatók, Soros György arcképe még nem tűnt el: a kormányzati óriásplakátokat ugyan szintén letakarták vasárnap, de a soroksári city light felületeken továbbra is ott nevet a milliárdos.

A hét elején az ATV írta meg, hogy a plakáttörvény szombati hatályba lépésével eltávolítják a sokat kritizált plakátokat, mert Orbán Viktor azt látná jónak, ha a vizes vb győztesei már nem találkoznának azokkal. A letakarás a portál szerint az izraeli miniszterelnök hétfői látogatásával is összefügg, hogy Benjamin Netanjahu ittlétekor már ne legyenek kint olyanan hirdetések, amelyek sérthetik a magyarországi zsidó közösség érzékenységét.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke július elején nyílt levélben kérte Orbán Viktortól a sorosozó kampány leállítását, a miniszterelnök azonban azt írta válaszában, hogy

„aki Magyarország biztonságára tör, azzal szemben származásra, vallási hovatartozásra, vagyoni állapotra való tekintet nélkül érvényesítjük a magyar állam politikai és jogi erejét."

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!