szerző:
hvg.hu

Az intézmény CT-diagnosztikai részlege öt éve nem felelt meg a minimumfeltételeknek – írja a Társaság a Szabadságjogokért.

A szervezet azután intézett közérdekű adatigényléseket több kormányzati és állami szervhez, hogy júliusban az RTL Klub Híradójában elhangzott: közrejátszhatott egy daganatos nő halálában, hogy az ajkai Magyar Imre kórházban egy elavult CT-berendezéssel készítettek róla felvételeket.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) most azt írta, hogy az intézmény CT-diagnosztikai osztálya az elmúlt öt évben nem is működhetett volna, mert egy 2012. június 30-án megváltozott miniszteri rendelet értelmében multidetektoros computertomográfiai eszközzel (MDCT) kellett volna rendelkeznie. A kórházban azonban nem volt ilyen gép.

A TASZ megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), hogy hány, CT-diagnosztikai feladatokat ellátó kórházban nem áll rendelkezésre az eszköz, de a tárca nem tudott válaszolni.

A 2012-es jogszabály azt is lefekteti, hogy a kórházaknak két hónapon belül be kell jelentenie, hogy megfelel a megváltozott minimumfeltételeknek. Amennyiben ezt nem teszik meg, és az erre vonatkozó felhívásra sem reagálnak, 90 napon belül ellenőrzést kell végezni bennük. Ha ezen nem mennek át, nem kaphatnak működési engedélyt.

Az Emmi azonban megküldte a TASZ-nak az engedélyt, amely legutóbb 2007-ben módosítottak.

A tárcától azt is megtudta a szervezet, hogy az új CT augusztus 14-e óta működik az ajkai kórházban, az azonban nem derült ki, hogy az a berendezés megfelel-e a minimumfeltételeknek.

A TASZ most az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz fordult a kérdéseivel.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!