szerző:
hvg.hu

Huszonhat éven keresztül folyamatosan megtartották a Magyar–Német Fórumot, de 1992 után idén először elmaradt. Ezért Mesterházy Attila MSZP-s képviselő megkérdezte, mi ennek az oka.

A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, Magyar Levente válaszolt, tőle tudjuk, hogy a berlini szövetségi külügyminisztérium kérésére nem rendezték meg idén a fórumot, tekintettel „arra, hogy a német fél a Bundestag-választás, illetve az azt követő kormányalakítási tárgyalások időszakában nem kívánt ilyen fórumot tartani; más országok vonatkozásában is így jártak el”.

Magyar hangsúlyozta, hogy a rendezvénysorozat folytonosságának fenntartása jegyében az Andrássy Gyula Egyetem és a Magyar-Német Ifjúsági Egyesület szervezésében idén is megtartották az ifjúsági szekciót, a Fiatalok Magyar–Német Fórumát. „A Magyar–Német Fórum pedig, a kétoldalú kapcsolatok és az esemény melletti szilárd elkötelezettségünk jegyében, terveink szerint ismét megrendezésre kerül majd” – tette hozzá.

A Magyar–Német Fórumot még Antall József és Helmut Kohl alapította 1992-ben, felváltva tartották Berlinben és Budapesten és a hagyományok szerint a legtöbbször mindkét fél külügyminisztere megjelent az eseményen.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!