szerző:
hvg.hu

Török sajtóhírek szerint egy török néptánccsoport Budapesten lépett fel, de a tagok nagy része nem tért haza. Több lap úgy tudja, hogy menedéket kértek Magyarországon, de a bevándorlásügyi hivatal szerint nem nyújtottak be ilyet.

A Dogan török hírügynökség szerint Magyarországra menekült egy ankarai ifjúsági néptáncegyesület 11 tagja, egyelőre nem tudni, pontosan miért.

A Sözcü című török ellenzéki napilap azt írta: először fordult elő, hogy egy nemzetközi fesztiválra elutazó török csoport külföldre menekül.

A Dogan keddi beszámolója szerint az összesen 16 fős csoport november 5-e és 10-e között fellépett egy budapesti rendezvényen, de csak öten tértek vissza közülük Törökországba. Úgy tudni, a táncosok átlagéletkora 20 év felett volt.

Ahhoz, hogy az egyesület külföldre utazhasson, a törvény értelmében először a Török Néptáncszövetséghez nyújtott be kérelmet. A jóváhagyás után a csoporttagok számára az ankarai rendőrség szolgálati útlevelet állított ki. A táncosok már a rendezvény előtt, november 1-jén Budapestre utaztak.

A Dogan valamint a Hürriyet Daily News is úgy tudja, hogy ugyanettől az egyesülettől júliusban Bosznia-Hercegovinában lépett fel egy csoport, és onnan még mindegyikük hazatért.

A Török Néptáncszövetség (THOF) idén 86 különböző egyesületnek és klubnak engedélyezte, hogy külföldi rendezvényen vegyen részt – írta a hírügynökség. Az érintett csoport minden tagjának friss volt az engedélye.

Az ankarai főügyészség nyomozást indított az ügyben.

Az AP hírügynökség a török állami hírügynökségre (Anadolu) hivatkozva azt jelentette, hogy Törökországban vizsgálat indult a 11 táncos ügyében, akik a hírek szerint menedéket kértek Magyarországon. Több török lap is úgy tudja, hogy menedéket kértek a táncosok Magyarországon.

A hvg.hu megkereste az ügyben a Belügyminisztériumot és a külügyi tárcát. A belügytől továbbították a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal szűkszavú válaszát, amely szerint „a csoport tagjai nem nyújtottak be menedékkérelmet Magyarországon”. Mást nem közöltek.

Egyelőre nem tudni, pontosan hol lehetnek most a táncosok, illetve ha valóban Magyarország területén tartózkodnak, meddig maradhatnak itt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!