Windisch Judit
Windisch Judit

Lévai Katalin felfüggeszti tagságát a szavazásra buzdító V18 csoportban, mert van egy kis ellentmondás az indulása és a csoport elvei között.

A volt szocialista miniszter és EP-képviselő egy furcsa hátterű újságban debütált, majd árulta el múlt héten a hvg.hu-nak, hogy Zuglóban elindul az országgyűlési választásokon, abban a körzetben, ahol a szocialista Tóth Csaba nyert 2014-ben. Lévai Katalin a sajtótájékoztatón bejelentette, felfüggeszti tagságát a választásra buzdító V18-csoportban, amely elég közel volt Karácsony Gergely szocialista-párbeszédes miniszterelnök-jelölthöz, a csoport több tagja ott van Karácsony mögött is.

Most vált hivatalossá Móricz Eszter volt szocialista politlikus indulása is. Móricz Eszter 2014-ben még az MSZP tagjaként, az Összefogás színeiben indult, és 277 szavazattal maradt el a fideszes győztes, László Tamás mögött. Most az MSZP és DK alkuja alapján itt a DK állíthat jelöltet. Gyurcsányék döntése értelmében a polgármester, Hajdu László indul a mandátumért. Kerületében múlt héten Móriczról is megjelent egy ugyanolyan lap, mint Lévairól, ám ő hétvégén még nem akarta megerősíteni indulását.

©

Most arról beszélt, "meghallotta a kerületiek hangját", többen kapacitálták az indulásra, az pedig "egybeesés, hogy a Lendülettel Magyarországért párt megkereste." Szerinte a baloldali pártok csak az osztozkodással vannak elfoglalva. Móricz vitatta azt az értelmezést, hogy ők baloldali jelöltek ellen indulva a Fidesz érdekét segítik.

Nem indulunk senki ellen, esélyt szeretnénk adni a választóknak. Legyen elég az acsarkodásból, azzal nem lehet előre jutni.

Móriczot az MSZP tavaly nyáron kizárta a pártból – Móricz a döntés után fellebbezett ugyan, ám weboldalán 2017 novemberében már azt közölte, hogy független képviselőként folytatja, a végső döntést a párt kongresszusának kell meghozni. Móricz volt az, aki a kvótanépszavazás kapcsán a kormány mellett állt ki, illetve több kérdésben együtt mozgott a Fidesszel Hajdu László DK-s polgármester ellen. Utóbbi miatt kapott fegyelmit, és indult el kizárása. Móricz viszont párttagsága megfosztása után a Magyar Időknek arról beszélt, azért állították félre, hogy megágyazzák a terepet Gyurcsány Ferencnek, aki az akkori pletykák szerint ott indulhatott volna egyéniben.

©

Kunhalmi Ágnes szocialista politikus is izgulhat: a 18. kerületben Földényi György, a Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke indul. Ott Kunhalmi 4 éve kevesebb mint 60 szavazattal maradt le a fideszes győztes mögött. Kunhalmi ráadásul csak beugrott Simon Gábor helyett, akit a választási kampány közepén helyeztek előzetes letartóztatásba eltitkolt osztrák bankszámlája miatt.

Lévai Katalin azt ígérte, ha kiderül, hogy nem a Lendületben jelöltjei a legesélyesebbek a körzetben, visszalépnek. Azt mondja, nagyjából egy hónap múlva mérnének az esélyesebb körzetekben, ezt a párt finanszírozza. A kutatásokat egyfajta előválasztásnak tartják. Kérdésünkre, hogy miből, mikor a nagyobb pártok is azt állítják, nincs rá pénzük, Lévai azt mondta, reméli, a kampánytámogatásból jut erre is. Móriczhoz hasonlóan Lévai sem gondolja, hogy ők vernék szét a baloldalt, ő sem látja, hogy összefogás lenne.

Miért feltételezzük, hogy akikről eddig tudni, hogy indulnak, azok lennének az esélyesek?

Ha az látszik, 10-15 százalékkal vannak lemaradva a baloldali jelölt mögött, visszalépnek. Lévai szerint a Jobbikkal nem foglalkoznak. A kampánytámogatási szabályok miatt ha a párt nem éri el az 1 százalékot, a jelölt pedig a kettőt, vissza kell fizetni az állami támogatást. Erre azt mondta, tisztában vannak ezzel, de bízik benne, hogy elérik az egy százalékot.

Most öt jelöltet mutattak be, a többit akkor fogják, mikor már összeszedték az aláírásokat. Felvetésünkre, hogy ha nem mondják meg, ki a jelölt, honnan fogják tudni helyben, hogy kinek kell aláírni, Fölvényi György azt mondta, helyben azért ezt tudni fogják.

©

Lévai egyébként továbbra sem tud arról, milyen lapnak nyilatkozott, felvetésünkre, hogy van, akit a Szabad Zugló a fideszes kerületi lap Zuglói Korzóra emlékeztet, nem tudott érdemben reagálni, "nem tudom, mire hajaz", azt mondta, őt megkeresték a laptól, a pártjáról kérdezték, és a szöveget, amit mondott, változtatás nélkül lehozták.

Emlékeztet ez valamire

A fővárosi eset – vagyis baloldali veteránt indítani a baloldal által támogatott jelölt ellen – emlékeztet arra, ami Hódmezővásárhelyen zajlik. Ott a szocialisták és a Jobbik által egyaránt támogatott jelölttel, Márki-Zay Péterrel szemben elindult az időközi polgármester-választáson Hernádi Gyula szocialista politikus – akit azóta kizártak a pártból. Helyben gyanúsnak tartják, hogy Hernádi szóróanyaga villám gyorsan elkészült, illetve azt is, hogy szórólapját a fideszes önkormányzat anyagával, nem egyszer a fideszes jelölt, Hegedűs Zoltán reklámanyagával együtt dobták be a postaládába.

Az esetről a 444.hu számolt be januárban, de többen megerősítették a hvg.hu-nak is. Helyben emlegetik Lázár Jánossal való kapcsolatát is, a teniszklubon keresztül, melynek ő az elnöke. Hernádi élénk piros szórólappal kampányol, azt hirdeti, ő az igazi baloldali jelölt, mail-címe alapján a vásárhelyi baloldal jelöltjeként láttatja magát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!