szerző:
hvg.hu

Günther Oettinger is csatlakozott Angela Merkel német kancellárhoz. Az uniós biztos arra figyelmeztetett, hogy Magyarország és Lengyelország elveszítheti az EU-támogatások egy részét, ha a két országban a jogállamiság tovább sérül. Egy ilyen döntés része lehet annak a párbeszédnek, amelyet a következő uniós költségvetésről folytatnak a felek.

"Egyes tagállamok felvetették, hogy teremtsünk kapcsolatot az értékrendünk és az uniós költségvetés között" – mondta el a Süddeutsche Zeitung kérdésére Günther Oettinger kereskedelmi EU-biztos, aki korábban kereszténydemokrata miniszterelnöke volt az egyik legerősebb német tartománynak. Szerinte erre a "kapcsolatra" van jogi és politikai megoldási lehetőség is.

A küszöbön álló tárgyalások húsba vágó kérdéseket feszegetnek a 2021-27-es költségvetés kapcsán, mondta el Oettinger, aki a néppárti tábort erősíti Brüsszelben a Fidesszel együtt. Az európai pénzügyek már a most pénteki állam- és kormányfői csúcson is terítékre kerülnek. A konfliktus középpontjában Lengyelország áll, a magyar kormány inkább társelkövetőként jelentkezik. Varsó ellen jelenleg a nukleáris opciónak tartott 7. cikkely szerinti eljárás zajlik. Oettinger szerint végül a kompromisszum lehet pénzügyi kérdés.

"Ha engedtek és bizonyíthatóan újra az értékrendetek középpontjába állítjátok a jogállamiságot, akkor mi is készek vagyunk a szolidaritásra"

– szól az EU-biztos üzenete. A magyar kormány álláspontja, hogy Varsót alaptalanul támadják, és mindenféle elítélésüket megvétózzuk. Oettinger egyébként amellett érvel az interjúban, hogy Nagy-Britannia kiválásával a London által befizetett pénzt nem vonják le teljes egészében az uniós büdzséből, hanem a többi tagállam kompenzálja egy részét. Ebben az esetekben a 27-ek anyagi lehetősége növekedne a 28-akhoz képest.

Az interjú ismertetésében nincs szó a migrációs válságról, vagyis a pénzmegvonást az EU-biztos demokratikus értékekhez és nem befogadáshoz kötné. Oettinger egyébként a magyar kormány legnagyobb támasza a paksi beruházás uniós engedélyeztetése kapcsán.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!