szerző:
hvg.hu

Az egyház iskolafenntartói szerepét nézte az ÁSZ, a majdnem 3 milliárd adóforintból óvodákat, iskolákat működtető egyház a nyilvánosság felé nem számolt el a jogszabályok szerint a közpénzekkel.

Alapvetően rendben talált az Állami Számvevőszék mindent a Hit Gyülekezetének gazdasági átvilágítása során, de az egyház nem a jogszabályoknak és belső szabályzatoknak megfelelően tette közzé a közérdekű adatokat, és nem számolt el a nyilvánosságnak a közpénzek elköltésével teljeskörűen.

Az egyház kilenc köznevelési intézmény fenntartója országszerte, ebben van óvoda, általános iskola, gimnázium, szakgimnázium. A forrásainak 80 százaléka költségvetési pénz, közpénz – összesen 2,7-2,9 milliárd forintot kapott a költségvetésből évente. Az ellenőrzés a 2014-16-os időszakot érintette.

Az egyház a jogszabályoknak megfelelően alakította ki a közpénz elköltésének kereteit, külön kezelte őket más bevételeitől és az ÁSZ szerint szabályos célokra fordította. De nem a törvényben foglaltak szerint tették közre az előírt adatokat, nem tette elérhetővé az összes szükséges közérdekű adatot, és nem a honlapon.

Az egyház vitatta az ÁSZ megállapításait.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!