szerző:
T. R.

Az orosz feminista punk-rock együttes hétfőn este mutatta be a budapesti Akvárium Klubban legújabb projektjét, a Pussy Riot Theatre-t. A koncert végén üzentek a magyar közönségnek.

A koncert közben zenei alapra szövegeltek az előadók arról, milyen az élet orosz ellenzékiként, miközben a kivetítőn videókat játszottak le. A koncert végén pedig Marija Aljohina azt mondta:

Nektek is megvan a saját Putyinotok, harcoljatok ellene és a szabadságért.

Arról is beszélt, Magyarországnak szüksége lenne egy magyar Pussy Riotra.

A Pussy Riot több tagját február végén a Krím-félszigeten őrizetbe vették, mert tiltakozó akciót kíséreltek meg. Marija Aljohinának sikerült rövid ideig feltartania egy "Szabadságot Szencovnak" feliratú plakátot, amellyel a terrorvádakkal elítélt Oleh Szencov krími ukrán filmrendező ügyére akarta felhívni a figyelmet, akit 2015-ben 20 évre bebörtönöztek az orosz hatóságok.

Az akciót követően Aljohinát egy kávézóban fogták el egy kozák félkatonai szervezet tagjai, akik egy rendőrőrsre kísérték a nőt – írta Anton Naumljuk újságíró a Facebook-oldalán. A zenekar két további tagját, Olga Boriszovát és Alekszandr Szofejevet hétfőn meghallgatásra őrizetbe vették a helyi hatóságok, majd röviddel ezt követően szabadon távozhattak – mondta egy helyi jogvédő.

©

A Pussy Riot a Twitteren akkor közölte, hogy hollétükről hétfő óta nem tudnak. Őket az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) már többször is őrizetbe vette korábban, mobiltelefonjaikat és számítógépeiket pedig megsemmisítette – tette hozzá a punkzenekar mikroblogoldalán.

Aljohinát legutóbb decemberben ítélte egy moszkvai bíróság 40 órányi közmunkára engedély nélküli tüntetésen való részvétel miatt. Aljohinát és Boriszovát azt megelőzően augusztusban Jakutszkban vették őrizetbe néhány órára, amiért engedély nélküli szolidaritási akciót tartottak Oleh Szencovval.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!