szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nem szeretnének mártírok lenni, de nem mennének tovább azon az úton, amin a Mészáros-lap elindult.

A hírek szerint az utóbbi idők migránsozós és cigányozós cikkei miatt mondott fel a Dunántúli Napló két munkatársa. A jelenség nem teljesen új, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó laptól korábban is távoztak újságírók, legfőbbképen akkor, amikor a felcsúti milliárdos lett a tulajdonos. A korábbi főszerkesztőből például kolbászárus lett Pécsen, néhányan pedig megalapították a szabadpecs.hu portált.

Az utóbbi időben a lap internetes híroldalán, a bama.hu-n, a kormányközeli sajtótermékekhez hasonlóan megszaporodtak azok a tartalmak, amelyekben Vona Gábor muszlim kötődését firtatják, hivatkozás nélküli migránsozást folytatnak, és nyílt rasszista üzenettel operálnak. A migránsokkal foglalkozó írásokat talán nem kell megmagyarázni, a cigányozás pedig Pécsen azért lett a kormánypártokat támogató sajtótermékek témája, mert a több baloldali párt által támogatott képviselőjelölt, Mellár Tamás az atv-nek azt nyilatkozta, szélesítené a városban elérhető bérlakások körét, hogy azzal enyhítse a szegény negyedekben lakók lakhatási válságát.

©

Úgy tudjuk, a két újságíró közül az egyikük már aláírta a felmondását, a másikat két hét "pihenésre", azaz egyelőre szabadságra küldték, remélve, hogy a választás után visszatér. Beszámolók szerint mindketten a kampányban tapasztalható nyomás miatt távoznak, egyikük pedig megtagadta egy migránsozós cikk megírását.

©

Elértük a két újságírót is, ám azt mondták, még zajlik a tárgyalás a távozásuk feltételeiről, addig pedig nem áll módukban információkat adni a részletekről. Egyikük annyit mondott, nem szeretne mártír, vagy példakép lenni, ő azért és addig írt újságot, amíg azt érezte, hogy az előre viszi a világot. Másikuk szerint az az út, amire a Mediaworks vidéki lapjai ráléptek, csak egy felé vezethet, azon pedig ő nem szeretne végigmenni. Egyikük sem tudja még, mihez kezd a felmondás után, ám abban biztosak, hogy 15 illetve 20 év után elhagyják a médiát.

Beszéltünk a Dunántúli Naplót és a bama.hu-t főszerkesztő Fülöp Zoltánnal is, de nem kívánta kommentálni az értesülésünket.

Néhány hete pedig Pécsen jártunk, ahol a migránsok helyett egészen másmilyen problémákat találtunk:

 

 

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!