szerző:
hvg.hu

Orbán Viktor miniszterelnök vicceskedve számonkérte a Nemzeti Választási Bizottság elnökét, amiért a kampány alatt megbüntették. Patyi lapított a miniszterelnök előtt, de kiderült, nemcsak megszavazta a büntetést, de ő terjesztette azt elő. A kínos videó után nem mond le.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után, középút nem maradt senkinek. Magyarország tehát egyrészt olyan maradt, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

Elnézést kért Orbán Viktor miniszterelnöktől Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke, amiért a testület megbüntette őt az óvodai kampányolás miatt. Erről a felvételt Orbán stábja tette közzé a miniszterelnök Facebook-oldalán. Patyi és Orbán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem campusának avatásán találkozott, Patyi ott rektor. Patyi egyébként nem merte bevallani Orbánnak, hogy maga is megszavazta a büntetést, mikor Orbán erre rákérdez Rogánnál, Patyi annyit vet közbe, "ééén?".

A pontos párbeszédet ebben a cikkben írtuk le. Orbán 345 ezer forintos büntetést kapott a Nemzeti Választási Bizottságtól, amiért a dadi óvodában kampányolt. A helyi választási bizottság felmentette Orbánt, az NVB nem.

A bocsánatkérés után megkerestük Patyi Andrást, nem mond-e le, továbbra is függetlennek tartja-e magát.

Patyi a sajtósán keresztül azt a választ küldte, függetlenségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az Orbán Viktor kampánytevékenységéről szóló, annak jogsértő jellegét megállapító határozatot ő terjesztette elő, és a bírságot tartalmazó határozatot maga is megszavazta.

A megszavazott határozatot a törvényi előírásoknak megfelelően aláírta. Az NVB elnöke minden döntés meghozatala során csak és kizárólag a választásra irányadó jogszabályokat tartja szem előtt.

Mikor találkozott Orbánnal az ünnepségen, az ügy már lezárult, mivel sem Orbán, sem a vele tartó Czunyiné Bertalan Judit nem támadta meg a határozatot. Addigra már a pénzt is befizette, a videót pedig leszedte oldaláról – írta Patyi sajtósa.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!