szerző:
hvg.hu

Orbán beígért bosszújára készülnek az ellenségei – ezzel a felütéssel jelent meg cikk a The Washington Postban. A lap szerint azok az egyetemek, médiumok, helyhatóságok és emberi jogi szervezetek, amelyek eddig az utolsó ígéretei voltak annak, hogy Magyarország nyitott és szabad marad, talán nem maradhatnak meg sokáig.

Mint az egyik ilyen szervezet képviselőjét, a lap Michael Ignatieffet, a Central European University rektorát is megszólaltatta a cikkben. Ignatieff szerint az egyetem működése tavaly tavasz óta bizonytalan, miután a parlament elfogadta a külföldi felsőoktatási intézményekkel kapcsolatos követelményeket újraszabó törvényt.

Korábban már megjelent, hogy a CEU Bécsbe költözik – már egyetértési nyilatkozatot is aláírtak a várossal –, Ignatieff ugyanakkor arról beszélt, hogy az intézmény otthona a magyar főváros marad, és elkötelezett a budapesti jövő hosszú távú rendezése mellett.

Most a WP-nek azt mondta a rektor: ha az intézmény nem kapja meg nyáron a működési engedélyt, Bécsbe kell költöznie. "Ha nincs változás, az egyetem nem lesz vonzó a hallgatók számára. Nem tudunk új embereket felvenni. Elkezdünk elvérezni. Nem vághatunk neki még egy tanévnek ilyen bizonytalanságban."

Ha a kormány nem adja meg a CEU-nak a magyarországi működési engedélyt, akkor az Európai Unió történetében először történik majd meg, hogy távozásra kényszerítenek egy akkreditált egyetemet – jegyzi meg a lap. Ignatieff szerint a döntés jelzi majd, hogy milyen irányba tart a magyar kormány, és milyen messzire hajlandó elmenni.

Keddi hír, hogy a CEU-hoz hasonlóan Soros György által létrehozott Nyílt Társadalom Alapítványok 1984 óta Budapesten működő szervezete bejelentette, hogy Berlinbe költözteti irodáját.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!