szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Újabb fideszes gazdasági talentumokra derítettek fényt a szerdán közzétett kampányelszámolások. A kis pártok sírva könyöröghetnek a receptért.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

A Fidesz legtakarékosabban kampányoló képviselője címet érdemelhette ki pártjától Németh Szilárd. A kormánypárt egyéni jelöltjeinek kampányköltéseiről szerdán közzétett beszámolók szerint a 106 körzet indulója közül a Fidesz alelnöke úszta meg a legkevesebb pénzből önmaga népszerűsítését.

Nem, azt úgysem fogják kitalálni mennyiből: a törvény szerint minden jelöltnek járó 1 millió 25 ezer forint helyett a volt rezsibiztos nulla, azaz nulla forintot költött plakátra, hirdetésre, szórólapra, illetve rendezvényekre az április 8-i választás előtt. Legalábbis az elszámolás szerint.

A dolog mindenképp Mészáros Lőrincet megszégyenítő pénzügyi bravúrra vall, tekintve, hogy Csepel és Soroksár a kampány első napjától az utolsóig tele volt szórva Németh Szilárd elefántfüles és más formátumú plakátaival. A csepeli önkormányzat választás előtti héten rendezett „családi napján” százszámra osztogatták nemcsak a szakácskönyveit, hanem az arcképével ellátott 6-os csomag söröket, nem is beszélve a mázsaszám osztott ingyenkenyérről és hektoliternyi palócgulyásról. Bár nem kizárt, hogy ezeket mind a helyi önkormányzat állta figyelmességből volt polgármesterének, ahogyan a helyi lap, a Csepeli Hírmondó is Németh Szilárd hírmondóvá lényegült a választás előtti hónapokban.

©

A Fidesz alelnökén kívül egyébként a Pest megyei hetes, vecsési választókörzetben indult Szűcs Lajos és a Bács-Kiskun megye 5-ös körzetben, Kiskunhalason induló Bányai Gábor sem költött egy fillért sem a kampányára. Sőt, neki még az a bravúr is sikerült, ami Németh Szilárdnak nem, hogy a low budget kampány ellenére legyőzték riválisaikat és egyéni körzetéből jutottak be a parlamentbe.

Rajtuk kívül a Budapest XX. kerületében induló Földesi Gyula költött bravúrosan keveset, 17 ezer forint a kampányban. Igaz, ezt az eredményen is megmutatkozott, a helyi politikus hat százalékkal alulmaradt az MSZP-s Hiller Istvánnal szemben.

A fentiek fényében furcsának tűnhet, hogy a leválthatatlanul mszp-s XIII. kerületben induló Harrach Tamás például annak ellenére is elköltötte a maximális 1 millió 25 ezer forintot a kampányra, hogy fideszes forrásaink a választás előtt azt mondták: egy fűszálat nem tesznek majd keresztbe a szocialista fellegvárban, „mert veszett fejsze nyele.”

A kampánytakarékossági bravúrról meg szerettük volna kérdezni természetesen Németh Szilárdot is. A Fidesz alelnöke azonban a már bevett fordulatával utasította el megkeresésünket: „Köszönöm a lehetőséget!”.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!