szerző:
hvg.hu/MTI

Állatkínzás miatt emeltek vádat egy férfi ellen, aki egy autó csomagterébe zsúfolva próbált kutyákat kicsempészni az országból.

Állatkínzás miatt emeltek vádat Zalában egy olasz férfi ellen, aki 22 kölyökkutyát próbált Magyarországról kivinni egy személyautó csomagterébe zsúfolva.

A férfinak hivatalos munkahelye nem volt, szabadidejében állattenyésztéssel foglalkozott. Tavaly novemberben döntött úgy, hogy Magyarországról illegálisan Olaszországba szállított kölyökkutyák értékesítéséből szerez jövedelmet. Egy ismerőse vállalta, hogy segít a kölyökkutyákat Magyarországról Olaszországba szállítani

A férfi Budapesten, Monoron és Kecskeméten összesen 22 uszkárt vásárolt. Közülük hat mindössze négyhetes lehetett, őket az anyjuktól jogszabálysértő módon, idő előtt választották el. A vádlott nem gondoskodott a szállításhoz szükséges állategészségügyi dokumentumokról, a szükséges egyedi azonosító jelzés elhelyezéséről, valamint oltásokról sem.

A kölyökkutyákat barátja aztójának utasterében és csomagtartójában, dobozokban helyezte el. Az úton a kutyák etetéséről, itatásáról, mozgatásáról, a járműben a levegőcseréről nem gondoskodott, az összezsúfolt ebeknek nem volt elég férőhelyük.

Még mielőtt Magyarországról Szlovéniába értek volna, az M70-es autóúton ellenőrzésre állították meg az autót. A férfi lebukása után a kölyökkutyákat a nagykanizsai állatmenhelyre vitték, de a szállítás körülményeire és az emiatt szerzett parvovírus-fertőzés miatt elkülönítésük és orvosi kezelésük ellenére egy hónapon belül mind a 22 elpusztult.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!