szerző:
MTI

Eddig nem volt igazi tétje annak, ha a vállalkozások nem fizették be az idén bevezetett kamarai díjat, jövőre azonban már az ötezer forint köztartozás is adók módjára behajtható - írja a csütörtöki Népszabadság.

Ay János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) koordinációs és marketingigazgatója a lapnak elmondta: eddig 608 ezer vállalkozás regisztrálta magát a kamaráknál, az ötezer forintos hozzájárulási díjat pedig 440 ezren fizették be.

Eddig nem érte különösebb hátrány azt a céget, amely elmulasztotta a kötelező regisztrációt, és azt sem, amelyik nem fizette be a díjat. Januártól viszont az adótörvények változása miatt már az ötezer forint köztartozás is adók módjára behajtható, és amelyik céggel szemben az adóhatóság eljárást indít, az a hitelfelvételtől kezdve az uniós pályázatokon való részvételig sok mindenből kizárja magát.

Kiss Ervin, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) főtitkára a lapnak azt mondta: nem az a céljuk, hogy az adóhatósággal behajtassák a díjakat. Azt szeretnék, ha a regisztráció révén kiderülne, hogy valójában hány működőképes vállalkozás van az országban, és azoknak mi a valóban űzött fő tevékenységük. A fővárosban például elvileg 304 ezer cég van.