szerző:
MTI

Magyar cég szállít szoftvert az Európai Unió újonnan létrehozott, innovatív gyógyszerkutatási platformja, a European Lead Factory (ELF) számára.

Az idén januárban létrehozott, 30 nemzetközi résztvevőből - neves, gyógyszeripari nagyvállalatok mellett kis- és közepes cégekből (kkv), valamint egyetemekből, kutatóintézetekből - álló konzorcium egyetlen magyar tagja a magántulajdonban lévő ChemAxon Kft.

Az ELF által megvalósítandó, 196 millió eurós összköltségvetésű kutatási program az európai gyógyszeripar versenyképességének javítását, a gyógyszerfejlesztés folyamatának gyorsítását és biztonságosabb, hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztését tűzte ki céljául. A projekt egyrészt az EU 7. keretprogramjának támogatásával, másrészt a résztvevők nem anyagi hozzájárulásával valósul meg.

A ppp (public-private partnership) együttműködés eredményeképpen a konzorcium létrehoz egy félmillió molekulát tartalmazó új vegyületkönyvtárt, részben a gyógyszeripari nagyvállalatok által biztosított kismolekula-adatbázis, részben a résztvevő kkv-k és felsőoktatási intézmények által újonnan szintetizált vegyületek segítségével. Ez a tudásbázis valamennyi résztvevő, továbbá közintézmények számára lesz elérhető.

A ChemAxon saját szoftverkomponenseinek felhasználásával fejleszt ki egy úgynevezett crowd-sourcing (közösségi ötletbörze) kezdeményezést támogató portált, amelyen keresztül a résztvevők hozzáférnek az adatbázishoz. Ezen belül a ChemAxon szoftvercsomagja támogatja majd a vegyület-előállítási javaslatok tudományos értékelését.

A kémiai szoftvereket fejlesztő magyar cég egy uniós pályázat nyerteseként került be a projektbe. A társaság neve nem ismeretlen a gyógyszeriparban, számos vállalat használja a szoftvereit. A vegyületek kémiai-fizikai tulajdonságainak elemzésére alkalmas programokat a gyógyszerkutatás mellett más területeken, egyebek közt az agrár-, a textil- vagy az élelmiszeriparban, továbbá oktatási célra is alkalmazzák.

ChemAxon Kft.-t 1998-ban alapították. Az elektronikus céginformációs rendszer adatai szerint a társaság a 2011-es évet 1,14 milliárd forint árbevétel mellett 279 millió forint adózás utáni eredménnyel zárta, az előző évi 625 millió forint árbevétel és 18 millió forint nyereség után.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!