szerző:
hvg.hu

Hamarosan bezárhatja több egységét a Spar, a hvg.hu-hoz eljutott információk szerint 9-12 boltra kerülhet lakat. Ennyit eddig négy év alatt csuktak be, most ehhez pár hét vagy hónap is elég lehet. Mindezt azonban nem vernék nagydobra, inkább fű alatti megoldásban gondolkodnak. Az üzletlánc sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta értesülésünket, de jelezték, költséghatékonysági alapon valószínűleg zárnak be egységeket, igaz, nyitnak is párat.

A Tesco mintha csak lavinát indított volna el, a brit kereskedelmi lánc 13 boltjának bezárása után a hvg.hu tudomása szerint a Spar is hasonló számú üzletére tehet lakatot. A lapunkhoz nem hivatalos, a céghez közeli forrásokból eljutott információ szerint 9, más információ szerint 12 bolt ajtaja zárva lehet akár heteken belül. A társaságon belül többen már tudnak a bezárás előtt álló üzletekről, de az érintett boltokban dolgozókkal még nem közölték, mi várhat rájuk. (Az áruház 4 év alatt 11 üzletet zárt be, ehhez képest jelzésértékű, hogy rövid időn belül körülbelül ugyanennyit zárhatnak be.)

©

Tudomásunk szerint az élelmiszerlánc nem fogja nagydobra verni a karcsúsítást, inkább nem látványos megoldásokban gondolkodik. Például felújításra, átépítésre hivatkozva bezárhatják a boltot, amely soha nem nyithat majd ki. (Ha lát olyan Spar egységet a következő hetekben, amely átépítésre hivatkozva nem nyit ki, kérjük, írjon az [email protected] címre.)

Spar: Számolgatunk, zárhatunk be, de nyitunk is

Értesülésünket a Spar kommunikációs vezetője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. Maczelka Márk állítása szerint azonban azzal együtt sem nem téma a Sparnál sem a kampányszerű üzletbezárás, sem a csoportos leépítés, hogy ilyen hírek terjedtek el a sajtóban és elég makacsul tartják magukat. A vasárnapi zárva tartás hatásai a március elsejétől való bevezetést követően csak további pár hónap működési tapasztalatai alapján derülhetnek ki, állította.

A szakember azt azonban nem állította, hogy nem képzelhetők el bezárások 2015-ben, ezek lehetséges oka elmondása szerint viszont az, hogy 2014-ben nem volt gazdaságos a működésük. A Spar kontrolling osztályán ugyanis minden év január első felében végzik el az üzletekre lebontott költséghatékonysági számításokat, amelyek eredménye nyomán dönt(het) a társaság egyik vagy másik egységének bezárásáról. Az elmúlt 4 évben ilyen okok miatt 11 üzletet zártak be. Maczelka szerint valószínűleg idén is zárnak be költséghatékonysági alapokon boltokat, hogy pontosan mennyit és melye(ke)t, az a következő 2-3 hétben derül ki – a csúszást az élelmiszer-biztonsági díjjal összefüggő kalkuláció okozza.

Ilyen esetekben a bezárt üzletek dolgozóit a közeli egységekbe irányítják át, a költséghatékonysági bezárások során legfeljebb néhány dolgozó távozott.

©

A Spar, bár jelentősen megvágja idei fejlesztési terveit, a valószínű bezárások mellett új egységeket is nyit a kommunikációs vezető elmondása szerint, közöttük 3 szupermarketet Budapesten. Folytatják a sikeresnek bizonyult együttműködést az OMV benzinkúthálózattal, várhatóan február végéig 3 új Spar Express nyílik a fővárosban és további 5 engedélyeztetési eljárását indították meg. A Spar-franchise terjesztése is nagy erőkkel folyik, már meglévő boltokat pályáztatnak saját dolgozóik között (körülbelül 70-en jelentkeztek, de ez nem jelent 70 üzletet), valamint a magánkézben lévő független kereskedéseket próbálják bevonni franchise rendszerükbe.

Karcsúsításra ítélve

A márciustól élő vasárnapi boltzár, az év elejétől sokszorosára emelt, és a Spart sok milliárd forinttal terhelő élelmiszer-felügyeleti díj kedvezőtlenebbé tette – a többi külföldi hátterű céghez hasonlóan – a Sparnak is a működési környezetet. A Tesco már be is jelentette, 13 üzletét bezárja.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!