szerző:
hvg.hu

Ha anakronizmusnak is tűnik elsőre, közel egytucatnyi németországi városban komolyan gondolják, hogy új típusú "autópálya" épüljön a települések között – de az kizárólag kerékpárosok számára. Az út használatához még nem biztos, hogy kell majd pályadíjat fizetni, de a tervek szerint – a projeknek hála – napi 50 ezer ingázó autóst drótszamárra ültethetnek.

Mintegy 100 km hosszúra tervezik Németországban az első "kerékpáros autópályát" – vagyis építenek egy olyan, városok közti, zárt szelvényes útszakaszt, ahol dedikáltan, csak bringákkal lehet majd közlekedni. Ha elkészül – írja a Gas2 –, a Ruhr-vidéken az útvonal érinteni fogja többek között Duisburgot, Bochumot, és Hammot – illetve azok egyetemi városrészeit, és naponta akár 50 ezer, eddig autóval ingázót szólít majd nyeregbe.

Martin Toennes, a regionális fejlesztési csoport (RVR) vezetője szerint csaknem kétmillió ember él a tervezett nyomvonal közelében, és ez reményt ad arra, hogy a "kerékpár-autópálya" egyes szakaszai akár a mindennapos munkába járáshoz is segítséget nyújtanak. A Németországban egyre népszerűbbé vált elektromos kerékpárok segíthetik a domborzati viszonyok leküzdését is.

A "bringa-autópálya" ötlete nem a németek fejéből pattant ki először; Hollandiában és Dániában, sőt, Londonban is előkerült az elképzelés. Minden projekt középpontjában a közlekedési dugók leküzdése áll – Frankfurtban is, ahol egy közel 30 kilométeres utat terveztek meg Darmstadt felé; Münchenben is, ahol egy 15 kilométeres útról szólnak a friss víziók, mely a város északi, külvárosi részét kötné be így a városi vérkeringésbe. De Nürnberg és Berlin is megvalósíthatósági tanulmányok készítésébe kezdett – ugyancsak "kerékpár-autópályák" építésére került hangsúllyal.

Koppenhága
©

Azt, hogy a németek nem csupán az utak szélére felfestett kerékpársávokban gondolkodnak – mint ahogy a legtöbb esetben eddig például Budapesten történt –, jelzi, hogy a standard minimum méreteket is megadták a pályákhoz – elkerülendő, hogy túl szűkre szabhassák azt a városok, vagy hogy azok például hirtelen egy buszsávban folytatódjanak – ahogyan arra azért Németországban is akad példa. A bringás "highway"  ezek alapján több mint 3,5 méter szélesre épül, kap majd "előzési sávokat" és a kereszteződésekre pedig az válik az általános szabállyá, hogy – az ütközések elkerülése érdekében – az ilyen szakaszokon felül-, vagy aluljárók épülnek.

A most megszellőztetett 100 kilométeres "autópálya" megépítése még sok egyeztetést kíván a helyi, a szövetségi és az állami szervektől  (mert például rendezni kell a többnyire elhagyott vasúti pályákra tervezett kerékpárpálya tulajdonviszonyait is), de a költségmegosztásra már megszületett egy észszerű elképzelés. E pilot szerint (és ezt az első 5 kilométeres szakaszon tesztelik): a beruházás felét az EU, 30 százalékot az állam által nyújtott keretből biztosítja Észak-Rajna–Vesztfália, a fennmaradó részt pedig az RVR finanszírozza. Ha ez a konstrukció beválik, ez lehet a követendő modell – ami alapján akár egy éven belül megépülhet majd az útvonal egész hosszában.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!