szerző:
hvg.hu

A méhészek fogyasztóvédelmi eljárást kezdeményeztek, mivel a kereskedőláncok nem sorakoztak fel egyöntetűen a mézpiac megtisztítása érdekében. Az Aldiban például még mindig kapható az egyik kifogásolt méz, ami a címkéje szerint magyarországi gyártású, a labor szerint pedig kínai eredetű anyag van benne nagyrészt.

Fogyasztóvédelmi eljárás megindítását kérte a Pest Megyei Kormányhivatal műszaki engedélyezési és fogyasztóvédelmi főosztályától a Kaposvár és Térsége Méhészeinek Egyesülete Klenáncz József egyéni vállalkozóval szemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt – derül ki a Magyar Nemzet birtokába került kérelemből. A szervezet elnöke kérte azt is, hogy a vállalkozóval szemben alkalmazzák a megfelelő jogkövetkezményeket. A fogyasztóvédelmi törvény alapján a hatóság elrendelheti a jogsértő állapot megszüntetését, megtilthatja az áru forgalmazását, értékesítését.

Klenáncz a kérelem szerint egy olyan virágmézet és akácmézet forgalmaz, amelynek hátsó címkéjén gyártási helyként Magyarország szerepel, valamint az, hogy a termék „EU és nem EU-országok mézkeveréke”, ez utóbbi kisebb betűtípussal. A méhészegyesület a termékekből a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közreműködésével mintát vett, és azokat egy brémai szaklaboratóriumban bevizsgáltatta. Az eredmények szerint mindkét termékben túlnyomórészt kínai eredetű anyag található. A laboratóriumnak az volt a véleménye, hogy összetevői és minőségi paraméterei alapján a virágméz valójában csupán ipari méznek, az akácméz pedig valójában virágméznek minősül.

A lap munkatársa az Aldiban vásárolt 500 grammos Klenáncz Akácmézet az egyesület által idézett felirattal, de más minőségmegőrzési idővel. Azaz az Aldi – néhány más kereskedőlánccal együtt – a mai napig nem szüntette be a kifogásolt méz árusítását.

A vállalkozóról korábban megírtuk, hogy gázlopás gyanúja miatt szállt ki a rendőrség a dömsödi telephelyére, és az 52 éves vállalkozót ki is hallgatták. Klenánczot már 2011-ben is megbüntették, mert antibiotikum-származékot találtak a mézében, és már 2007-ben is hamisítással vádolták.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!