szerző:
Juhász Gábor

Totális háborúvá válhat az Orbán–Simicska-konfliktus, ha a pénzember politikai pályára lép. A konfliktus nyílttá válásának első évfordulóján még lövészárokharc folyik. Az e heti HVG címlapsztorijában egy nagymúltú kapcsolat epizódjait jártuk végig, és felvázoltuk a lehetséges folytatást is.

Ellenzékből az ellenzék felé – kacskaringók után megint ebbe az irányba fordult a Simicska-média. A Hír Tv vagy a Magyar Nemzet már-már kormánykritikus hangvételén ámulók közül kevesen emlékezhetnek arra, amikor – még a Fidesszel a háta mögött – Simicska Lajos azon fáradozott, hogy hármas szövetséget hozzon létre egy lap mögött, éspedig a most a kormánypárt által pátyolgatott kereszténydemokraták, kisgazdák és MDF-esek ellen.

1992-ben egészen más idők jártak, akkor még a szocialisták és a szabaddemokraták pénzembereivel ültek össze a fideszesek egy újságmentő akció kitervelésére. A célpont a Vasárnapi Hírek volt, annak próbáltak tőkeerős ellenzéki kiadót kreálni a második szabad választás kampányára készülve.

A Fidesz-vezetés akkortájt azon fáradozott, hogy a párt kiépítse háttérgazdaságát, ne függjön üzletemberektől, behozza versenyhátrányát a milliók pártcélú felhajtásában. Ebben Simicska kulcsszerepet játszott, például a Fidesz nevében tárgyalt az állammal és az akkor kormánypárt MDF-fel a pártoknak járó székházjuttatás pénzre váltásáról.

Orbán Viktor politikai alakulatának cégén keresztül autókölcsönzőt nyitott Jet Car néven, közben nagy ütemben folyt a formálisan magánkézben lévő pártközeli vállalatcsoport kiépítése is. Ezt egy időben a belvárosi volt Bajkál étteremből (majd az Andrássy út 105. alatti Fidesz-ingatlanból) igazgatták. Ott mondta a HVG-nek 1992-ben a szintén fideszes Varga Tamás, hogy az MDF gazdasági igazgatójával, Kollár K. Attilával közös cég, a Quality Invest Rt. egyszerű magánvállalkozás, nem pártszövetkezés áll mögötte.

Az APEH Bűnügyi Igazgatóságának állománygyűlésén
©

A titkos megbeszélések sora, a Fidesz–MDF-összefogás gyanúját felkeltő cégek gründolása azonban árulásnak számított a többi ellenzéki párt, az MSZP és az SZDSZ szemében. A székházügylet és a Simicska-befektetésekről szóló 1993-as hírek aztán megroppantották Orbán Viktor pártjának népszerűségét. A politikai fordulatba kezdő Fidesz nem tudta már megmenteni önmaga számára az 1994-es választást: a győzelemesélyesek csoportjából a futottak még kategóriába zuhant.

Simicska azonban nyert. 1994 elején az állam eladta a Mahir hirdetővállalatot, a befutó a B-Reklám Kft. lett. A részvénytöbbséget megszerző új cégben Simicska csak a következő évben bukkant fel bejegyzett tulajdonosként, de a politikai életben nyílt titok volt, hogy ő áll a háttérben. A szocialisták választási győzelme közeledtével, a Boross-kormány idején megkezdődött a Mahir megerősítése: például az akkor állami Magyar Nemzet, Esti Hírlap és a sok pénzt fialó Expressz hirdetési újság bérbevételével.

"Az Úristen irgalmazzon néktek!" - Emlékeznek még?

Ezt az akciót a Horn-kormány még el tudta hárítani, visszaszerezte az újságokat, de az MSZP 1998-as bukása után megnyílt a tér Simicska és csapata előtt. Ő átmenetileg háttérbe vonult az üzleti életben, hiszen az adóhivatal elnökévé nevezték ki, de ez csak kitérő volt számára. A hidegfejű pénzember egyébként már akkor is hajlamos volt a heves kitörésekre, lemondásához például az vezetett, hogy a kezében lévő Napi Magyarország címlapján „Az Úristen irgalmazzon néktek!” szavakkal fenyegette meg a korábbi cégügyei – például a Schlecht Csaba által „Kaya Ibrahimnak” eladott kft-k – miatt őt politikailag támadókat.

Nem volt azonban kétséges, hogy mi lesz a visszatérés útja. Már korábban is az volt az álláspontja, hogy kapcsolatrendszerével könnyen milliárdossá válhat. Meg is mutatta, hogy meg tudja csinálni. Ráadásul ellenzékben, hiszen a Mahirből kinőtt vállalatbirodalom a Fidesz 2002-es veresége után izmosodott meg igazán, bővült például építőipari és mezőgazdasági cégek sorával (lásd Zárás-válás című írásunkat). A Simicska-médiacégek – főleg a Magyar Nemzet és a Hír Tv révén – az Orbán-párt fő támaszai voltak az ellenzékben töltött nyolc év alatt.

A vállalatrendszer kiépítése épp olyan módszeresen zajlott, mint ahogy a Fidesz 2002 után bekebelezte a maradék kisgazdákat és volt MDF-eseket, magához kötötte a kereszténydemokratákat, elfoglalva a jobboldali politikai teret.

Simicska veszte az általa is jócskán elősegített 2010-es kétharmados Fidesz-győzelem lett.

A kormányhatalom megszerzéséhez Orbánék még igencsak rászorultak a baráti tulajdonban lévő média támogatására, az alkotmányozás jogának elnyerése azonban már szabad kezet adott a kormányfőnek. Nemcsak az ellenzékével, hanem a saját oligarchájával szemben is.

A választási rendszer átalakítása, a kampányfinanszírozás módosítása bebiztosította a Fidesz 2014-es választási győzelmét. Mindez alkalmat adott például a reklámadó miatt a keménykedő Simicska meggyengítésére, új miniszterelnöki kedvencek – mészároslőrincek, garancsiistvánok, habonyárpádok, andyvajnák – helyzetbe hozására. Egyszersmind megmutatta, hogy csak egy úr van a házban. A párt most is vezeti a népszerűségi listákat, így megengedheti magának a Simicska-féle „frakciózást”.

Puha putyinista eszközök Simicska ellen

Orbán puha putyinista eszközökkel él Simicskával szemben. „Pénzbüntetéssel” sújtotta az utóbbi egy évben: a milliárdos százmilliókat veszít korábbi kedvezményezett helyzetéhez képest. Elmaradnak a győztes közbeszerzések, máshová kerülnek az állami reklámszázmilliók, más veheti meg az addig olcsón bérelt állami földeket vagy éppen a TV2-t – utóbbit éppen Andy Vajna szerezheti meg Simicska üzlettársa elől.

Ezt azonban simán túlélheti a milliárdos, nyilván tartalékolt az elmúlt 15 évben, különösen az utóbbi fél évtizedben felhalmozott több tízmilliárd forint osztalékból, és a cégei sincsenek kiszáradva. Észjárását ismerve valószínűleg arról is gondoskodott, hogy pénze egy része fedésben legyen, ne ordítson róla, hogy Simicska-milliárdokról van szó.

Megteheti, hogy átmenetileg visszavonul a frontvonalból, mint tette bizalmasa, Nyerges Zsolt, aki külföldre ment. Nyilvánvalóan az is befolyásolja döntését, hogy régi emberei dezertálnak-e mellőle. Ebben rossz tapasztalatai lehetnek. Olyan régi harcostársai hagyták el, mint a Magyar Nemzet bérbeadásakor megismert Liszkay Gábor, aki már a konkurens Magyar Idők egyik gazdája. A régi fideszes cégtárs Győri Tibor meg most Habony Árpáddal bizniszel az új kormánykedvenc Modern Media Group Zrt.-ben, amelynek portálja, a 888.hu gusztustalan támadást intézett az MSZP-elnök családja ellen.

Amikor a háború kiteljesedik

A háború akkor válik majd totálissá, ha a pénzember esetleg úgy dönt, hogy politikai pályára lép. Nem úgy, mint tavaly, amikor eljátszott a gondolattal, hogy indul a mostanra lakóhelyévé vált Veszprém parlamenti képviselői helyéért, és nem is csak úgy, hogy több teret enged a médiájában Orbán ellenzékének. Simicska ért a pártszervezéshez, tudja, hogy a politikához pénz, pénz és pénz kell.

Ha politikusnak áll, a gazdasági szankciókat felválthatják a komolyabb kormányzati ellencsapások. Elzáródhatnak a banki hitelcsapok. Elvesztheti frekvenciáját a gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő országos kereskedelmi rádióadó, a Class FM, amelynek üzemeltetője, az Advenio Zrt. eddig igencsak jól muzsikált: 2014-ben 3,6 milliárd forint árbevételből 1,4 milliárdos adózott eredményt produkált. Fokozatosan 20 ezer eladott példány alá szorítható a már az utóbbi egy évet is megszenvedő Magyar Nemzet. A nagy állami megrendelések elmaradása megrendítheti az egész cégbirodalmat.

Magyarországon ráadásul minden vállalkozót fenyegetnek a büntetőjogi lépések. Szabálytalanságot találni nem nehéz, ha mást nem, akkor egy hiányzó cégtáblát – mint a Simicska-hirdetőoszlopokat óvó őrző-védő cég esetében. Intő jel lehet Simicska számára Varga Tamás esete is, aki szintén sokat tudott a Fidesz korai éveinek pénzügyeiről, és a párttal történt szakítása után egy időben külföldön bujkált a magyar bűnüldözők elől. Más vádak mellett ugyanis egy luxuskocsikat kínáló cége kapcsán pénzügyi szabálysértésekkel gyanúsították.

Simicska aligha véletlenül tartózkodik mostanában attól, hogy szerepet vállaljon cégei vezérkarában, inkább tulajdonosként – mint egy sarokban meghúzódó pók – mozgatja a szálakat. A mindenkori magyar kormányok azonban hajlamosak az igazságszolgáltatásra szolgaként tekinteni. Fenyegető Simicska számára (is), hogy a Fidesz ebben élén jár: ezt bizonyítja a Hagyó- és a vörösiszap-ítéletek éppen folyó pártbírálata, ami már túlmegy a sima politikai kommentárok határán.

A HVG hosszú idővonalon ábrázolta az Orbán–Simicska kapcsolat főbb epizódjait: az alábbi ábra részleteiért kattintson ide!

©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!