szerző:
hvg.hu

A hónap végén fontos ember hagyja ott a kínlódó fapados légitársaságot.

Felmondott a Ryanairnél Michael Hickey ügyvezető. A BBC News szerint a légitársaságnál ő az első vezető, aki a hónap végén távozik a járattörlések miatt bajba került cégtől.

Hickey felelt a pilóták beosztásáért, az ő feladata alapesetben is kiemelten fontos, de a Ryanair mostani helyzetében pedig kulcsfontosságú. A pilóták tömegesen hagyják ott a társaságot, az utóbbi egy évben 4700-ból hétszázan mondtak fel.

Ráadásul a The Guardian szeptember második felében azt írta, hogy a cégnél maradó pilóták munkalassítást terveznek, miután a vezetőség nem válaszolt kéréseikre, amelyek a munkakörülményeiket érintették.

A Ryanair szeptemberben teljesen váratlanul jelentette be, hogy azonnali hatállyal napi 40-50 járatát törli október végéig, ami körülbelül kétezer járat kiesését jelenti. A háttérben az áll, hogy az áprilistól márciusig terjedő év szerint engedték a szabadságolást, 2018-tól kezdve azonban a naptári év szerint kell alakítani a szabadságolási rendszert. Ennek következményeként a pilótáknak és légiutas-kísérőknek idén december végéig ki kell venniük a szabadságukat. Michael O'Leary korábban elismerte, hogy elszúrták a szabadságok kiadását.

A helyzet megoldására a Ryanair 12 ezer eurós prémiumot ajánlott a pilótáknak, de ők ezt visszautasították.

Michael O'Leary elnök-vezérigazgató Michael Hickey pótlása kemény munka lesz.

Szeptemberben itt írtunk arról, mit tanáncsolnak a fogyasztóvédők azoknak az utasoknak, akiknek törölték a járatát valamelyik légitársaságnál. A bajba került Ryanairről, a légitársaság járattörléseiről és belső feszültségeiről a HVG e heti számában is olvashatnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!