szerző:
hvg.hu

Egy adalékanyaggal, az E-417 b-vel "pumpálják" fel a fagylaltot azokon a helyeken, ahol hatalmas gombócokat lehet kapni gyanúsan alacsony áron.

A szerdai Bors írt arról, hogy egyre több helyen nyílnak olyan albán fagylaltozók, amelyek olcsón, mindössze nagyjából 120 forintért adnak egy kisebb gombóc fagylaltot, pedig mostanában a finomság egy-egy hasonló adagja a magyar cukrászdákban 280 forint körül kapható.

A lapnak nyilatkozott Horváth Ferenc, a Magyar Cukrászok Ipartestületének szakmai elnöke, aki azt mondta, hogy míg a normál fagylalt tejből, minimális cukorból, tojássárgájából, tejszínből áll, a gyümölcsfagyikban pedig emellett 30-50 százaléknyi gyümölcs is van, a gyanúsan alacsony árakkal csábító üzletekben nagyrészt vízből, cukorból, aromából és ételfestékből állítják elő a hűsítő édességet. "Gyakori, hogy az albán fagyi sokkal lágyabb, selymesebb, könnyebb. Ez a rengeteg adalékanyag miatt van" – jelentette ki Horváth.

Egy magyar cukrász, Damniczki Balázs néhány napja videót is készített arról, hogyan növelik meg a fagylaltjuk térfogatát az albán fagyisok. Az E-471 b nevű adalékanyagot használják, ami (észterezett) zsiradék létére jól keveredik a vízzel, emiatt egyliternyi alapanyagból akár kétliternyi fagylalt is előállítható a segítségével.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!